Komoly elemző munka helyett egyszerűbb álmoralizálni

2022. május 20. 13:53

Az ilyen testtartással csupán alibit teremtünk arra, hogy valójában nincs külpolitikai elképzelésünk.

2022. május 20. 13:53
Orbán Balázs
Orbán Balázs

A minapi parlamenti felszólalásom, amelyben amerikai–orosz, vagyis proxyháborúnak neveztem az Ukrajnában zajló háborút, hullámokat vetett a baloldali sajtóban. A legtovább a 444-es Ács Dániel jutott, aki szerint ezzel el akarom venni az ukránok igazságát. 

A proxyháború a nagyhatalmi versengés egyik eszköze: amikor az egyik nagyhatalom megtámad egy országot, a másik nagyhatalom pedig politikai eszközökkel, jelentős mennyiségű fegyverrel, kiképzéssel és hírszerzéssel segíti, ám a háborút elsősorban a megtámadott ország katonái vívják meg.

Ma a nyugati világban – így Magyarországon is – nincs olyan döntéshozó vagy felelősen gondolkozó politikus, aki ne ítélné el Oroszország agresszióját, és ne ismerné el az ukránok hősiességét. 

Ám a multipolárissá és egyben egyre veszélyesebbé váló világrendben egy kis ország számára különösen luxus, hogy álmorális okokból – mint például »elvenni az ukránok igazságát« – ne próbálja stratégiai szinten értelmezni a történéseket. A jelenleg zajló háború okait és a nagyhatalmi érdeket is pontosan kell értenünk ahhoz, hogy a jövő konfliktusaitól meg tudjuk védeni Magyarországot.

Az elemzési munkát tehát el kell végeznünk, aminek része, hogy folyamatosan követjük a legfontosabb külpolitikai szakértőket – néhányukat a poszt alatti kommentben emelem majd ki. 

A baloldali sajtó reakciója a baloldallal kapcsolatos alapvető problémára is rámutat: a komoly elemző munka helyett egyszerűbb álmoralizálni és visszhangozni a kánont. Ahogy az amerikai külpolitika doyenje, Henry Kissinger találóan megjegyezte, az ilyen testtartással »csupán alibit teremtünk arra, hogy valójában nincs külpolitikai elképzelésünk«.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2022. június 23. 02:18
Sok beszédnek sok az alja. Fecsegj kevesebbet. Az orosz támadást az ukránok provokálták ki. 17 millió orosz élt/él Ukrajnában. Putyinnak az ukrán fenyegetésből, NATO-kacérkodásból,stb.lett elege. Zelenszkijnek és bandájának bicskanyitogató stílusa,követelőzése szimpla cigánykodás. Nagyon rossz vége lesz.
Matocska
2022. június 23. 02:16
Attól a pillanattól fogva, hogy valaki belép a 444 szerkesztőségébe, automatikusan bel- és külpolitikai szakértővé, dandártábornokká, energetikussá, stb. válik. Kijelentései megkérdőjelezhetetlenek, maga a színtiszta tudás. Különösen igaz ez a Qubit tudósaira.
LancelotDuLac
2022. június 19. 22:33
"Komoly elemző munka helyett egyszerűbb álmoralizálni " - Csakhogy rájöttél köcsög - én már nagyon régen mondtam, hogy ezt csinálja a fidesz!
DoomGuy
2022. június 10. 14:13
Ez pont az az ostoba morál-lófasz lengetés, mint a kis Alan Kurdi esetén. Tragikus és szívfacsaró, de semmi köze a megoldáshoz, sőt: csak a saját, aljas politikai érdekeid miatt tolod előtérbe. (pontosabban a tartótiszted politikai érdekei miatt, hiszen te pénzért csinálod, még alantasabb módon) Anno Nizzában a 10 lemészárolt 14 év alattiról sem fotó sem elemzés nem volt, hiszen minek ugye. A 11 éves Ebba Akerlund szétszakadt testéről sem volt kép, hiszen minek. Amúgy is "truck attack" volt Stockholmban, mert a teherautók csak úgy támadni szoktak. Ellenségeink vagytok. Végtelenül romlottak és aljasok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik