Reflektorfényben az olaj- és gázvállalatok az EU-ban

2022. május 25. 15:44

Elisa Peter
EurActiv
A nagyvállalatoknak a valós környezeti és társadalmi hatásokról kellene beszámolniuk.

„Az olaj és földgáz kitermelése, valamint a bányászati módszerek komoly kockázati tényezők. Veszélyt jelentenek az éghajlatra nézve, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk hatásai ugyanis napról napra súlyosbodnak. 

Ezen energiahordók a nemzetgazdaságok számára is veszélyt jelentenek, ezt bizonyítják a szárnyaló energiaárak és a globális nyersanyagpiacon jelentkező bizonytalanság. A fosszilis tüzelőanyagok továbbá a demokráciát is veszélybe sodorják, hiszen diktátoroknak is segítenek hatalmon maradni.

Arról nem is beszélve, hogy milyen kockázatokkal jár a kitermelésük világszerte azok számára, akik olaj- és gázmezők, illetve bányák közvetlen közelében élnek és emberi jogi visszaélésekkel és környezetrombolással kell szembenézniük. De még a befektetők számára is veszélyes játékot jelentek, pénzügyi és reputációs szempontból is. 

Ezen kockázatok megszüntetéséhez – és egy fenntarthatóbb világ megteremtéséhez – elengedhetetlen, hogy a kitermelésben szerepet játszó nagyvállalatok felfedjék tevékenységeik valódi hatásait és azok igazi mértékét. Az Európai Unióban jelenleg arról folyik a vita, hogy a cégeknek ezt milyen formában kellene megtenniük. 

Az Unióban küszöbön áll annak a jogszabálynak a reformja, amely arra kötelezi a vállalatokat, hogy tevékenységeik társadalmi és környezeti hatásait tegyék nyilvánossá. Így a nem pénzügyi információk közzétételéről szóló irányelvet (NFRD) hamarosan felválthatja a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv (CSRD).

Jelenleg zajlanak még a tárgyalások a végleges szövegről – uniós szakzsargonnal élve a „háromoldalú egyeztetések”, de már célegyenesben vagyunk. Várhatóan a végső egyeztetések még azelőtt lezárulnak, hogy Franciaország átadná az EU soros elnökségét júniusban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés