Mekkora mértékű migrációt képes Nagy-Britannia elviselni?

2022. május 30. 11:12

Bármennyire is kellemetlen lehet, itt az ideje annak, hogy komoly nemzeti konzultációt kezdjünk a migrációról és a népességnövekedésről.

2022. május 30. 11:12
Clare Foges

"Egymillió ember: durván ennyien élnek Birminghamben. Ugyanennyi Edinburgh és Cardiff lakossága összesen. De mondhatnánk azt is, hogy Plymouthban, Southamptomban, Blackpoolban és Belfastban összesen. Továbbá, valamivel egymillió külföldi polgár mutatott fel vízumot tavaly azért, hogy az Egyesült Királyságban élhessen.

(…)

Amikor a szavazókat 2016. június 22-én megkérdezték arról, hogy „Ön szerint, ha kilép az EU-ból, nagyobb, vagy kisebb mértékű bevándorlás irányul majd Britannia irányába?”, 3 százalék vélte úgy, hogy nagyobb, 60 százalék pedig úgy, hogy kevesebb. A rekordmértékű bevándorlás soha nem tartozott a »Brexit-jutalékok« közé. Senki sem várta, senki sem egyezett bele. Mégis, itt vagyunk.

(…)

Mindezt előre tudhattuk. (…) A népszavazás előtt már megvolt a »kontroll« az EU-n kívüli migrációra vonatkozóan, a kormányzat pedig elkötelezett volt amellett, hogy évi 100 ezer fő alá csökkentsük a migráció nettó értékét – mégis, a számok magasan maradtak. Ez azért van, mert valahányszor ez felmerült, a lobbisták, a liberális véleményvezérek és a növekvő bevándorlás és a növekvő teljes GDP közötti kapcsolatot megtörni kelletlen Kincstár képviselői (…) durva ellenkezésbe kezdtek.  

Ahhoz, hogy a jelenséggel szembenézzünk, komoly politikai elhatározás kell – úgy tűnik azonban, hogy Johnson ahelyett, hogy a csökkentés mellett köteleződne el, mintha a növelés pártján állna. 

(…)

A változások eredményeképpen a Nagy-Britanniába érkezők britek lesznek. (…) Csakhogy mély aggodalommal töltenek el pusztán azok a számok, amelyekkel a népességünk évről évre nő. Igen, több százezer fő hagyja el évente az országot, de az előrejelzések szerint összességében 2041-ig további 6 millió fővel nőhet a népességünk – a század közepére megelőzve ezzel Németországot, Európa legnépesebb országát.

Ha az erőforrás és földterület végtelenszám állna rendelkezésnek, ez nem lenne probléma, csakhogy a már itt lévők igényeinek kielégítése is épp elég nehéz. Több mint 6 millió ember van az NHS várólistáján. (…) Ahogyan a mezőgazdaságban dolgozók szakszervezete állítja, »a termőföld nem tudja tartani az iramot az éhes szájak számának növekedésével.« A vízhiány további fenyegetést jelent.

(…)

Természetesen az alacsony születésszám és az öregedő társadalom miatt szükségünk van arra, hogy emberek jöjjenek ide, hogy dolgozzanak és letelepedjenek itt. De bizonyára van értelme vitát folytatni arról, hogy hány embert tudunk még eltartani? (…) Megértem, hogy miért tartja terrorban a politikusokat ez a tárgykör. 

(…)

»Egy Newcastle-nyivel bővíteni az Egyesült Királyságot…hogy mondjam…túl sok ahhoz, hogy hozzájárulás nélkül tegyük ezt« – mondta Boris Johnson még 2016-ban. Igaza volt – épp ideje annak, hogy komoly nemzeti konzultáció induljon arról a jövőről, amit formálni szeretnénk."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2022. július 25. 16:03
Nektek már annyi, most már hiába konzultálgattok. Ez olyan mint 4. stádiumú tüdőráknál elgondolkozni, hogy leteszed a cigit...
Kybon
2022. július 25. 16:03
"felkelni a fotelből, kedves britek, aztán irány a szántóföld" - kipróbálták egy facebook-mozgósítással! ...2 nap múlva az 50000 bejelentkezett brit otthon ült, mondván, "ez a mezőgazdasági munka nem nekem való"...
difluss
2022. július 25. 16:02
Hát nem volt jó a kultúrazonos kelet-európai munkaerő, akkor most tessék megoldani fekáékkal + felkelni a fotelből, kedves britek, aztán irány a szántóföld!
luisbathhelena
2022. július 25. 16:02
Ki állította h UKnek mint országnak létezni kell? Le kell cserélni a népességet és taps közepette mentek a sírba. Mi majd elmorzsolunk egy könnyet h milyen JO EMBEREK voltak 50 évig...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik