Mekkora mértékű migrációt képes Nagy-Britannia elviselni?

2022. május 30. 11:12

Clare Foges
The Times
Bármennyire is kellemetlen lehet, itt az ideje annak, hogy komoly nemzeti konzultációt kezdjünk a migrációról és a népességnövekedésről.

"Egymillió ember: durván ennyien élnek Birminghamben. Ugyanennyi Edinburgh és Cardiff lakossága összesen. De mondhatnánk azt is, hogy Plymouthban, Southamptomban, Blackpoolban és Belfastban összesen. Továbbá, valamivel egymillió külföldi polgár mutatott fel vízumot tavaly azért, hogy az Egyesült Királyságban élhessen.

(…)

Amikor a szavazókat 2016. június 22-én megkérdezték arról, hogy „Ön szerint, ha kilép az EU-ból, nagyobb, vagy kisebb mértékű bevándorlás irányul majd Britannia irányába?”, 3 százalék vélte úgy, hogy nagyobb, 60 százalék pedig úgy, hogy kevesebb. A rekordmértékű bevándorlás soha nem tartozott a »Brexit-jutalékok« közé. Senki sem várta, senki sem egyezett bele. Mégis, itt vagyunk.

(…)

Mindezt előre tudhattuk. (…) A népszavazás előtt már megvolt a »kontroll« az EU-n kívüli migrációra vonatkozóan, a kormányzat pedig elkötelezett volt amellett, hogy évi 100 ezer fő alá csökkentsük a migráció nettó értékét – mégis, a számok magasan maradtak. Ez azért van, mert valahányszor ez felmerült, a lobbisták, a liberális véleményvezérek és a növekvő bevándorlás és a növekvő teljes GDP közötti kapcsolatot megtörni kelletlen Kincstár képviselői (…) durva ellenkezésbe kezdtek.  

Ahhoz, hogy a jelenséggel szembenézzünk, komoly politikai elhatározás kell – úgy tűnik azonban, hogy Johnson ahelyett, hogy a csökkentés mellett köteleződne el, mintha a növelés pártján állna. 

(…)

A változások eredményeképpen a Nagy-Britanniába érkezők britek lesznek. (…) Csakhogy mély aggodalommal töltenek el pusztán azok a számok, amelyekkel a népességünk évről évre nő. Igen, több százezer fő hagyja el évente az országot, de az előrejelzések szerint összességében 2041-ig további 6 millió fővel nőhet a népességünk – a század közepére megelőzve ezzel Németországot, Európa legnépesebb országát.

Ha az erőforrás és földterület végtelenszám állna rendelkezésnek, ez nem lenne probléma, csakhogy a már itt lévők igényeinek kielégítése is épp elég nehéz. Több mint 6 millió ember van az NHS várólistáján. (…) Ahogyan a mezőgazdaságban dolgozók szakszervezete állítja, »a termőföld nem tudja tartani az iramot az éhes szájak számának növekedésével.« A vízhiány további fenyegetést jelent.

(…)

Természetesen az alacsony születésszám és az öregedő társadalom miatt szükségünk van arra, hogy emberek jöjjenek ide, hogy dolgozzanak és letelepedjenek itt. De bizonyára van értelme vitát folytatni arról, hogy hány embert tudunk még eltartani? (…) Megértem, hogy miért tartja terrorban a politikusokat ez a tárgykör. 

(…)

»Egy Newcastle-nyivel bővíteni az Egyesült Királyságot…hogy mondjam…túl sok ahhoz, hogy hozzájárulás nélkül tegyük ezt« – mondta Boris Johnson még 2016-ban. Igaza volt – épp ideje annak, hogy komoly nemzeti konzultáció induljon arról a jövőről, amit formálni szeretnénk."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Amikor a szavazókat 2016. június 22-én megkérdezték arról, hogy „Ön szerint, ha kilép az EU-ból, nagyobb, vagy kisebb mértékű bevándorlás irányul majd Britannia irányába?”, 3 százalék vélte úgy, hogy nagyobb, 60 százalék pedig úgy, hogy kevesebb. A rekordmértékű bevándorlás soha nem tartozott a "Brexit-jutalékok" közé. Senki sem várta, senki sem egyezett bele. Mégis, itt vagyunk."

Ez nagyon durva. Lett volna rá hat évük, hogy csökkentsék a bevándorlást, erre csakazértis beletapostak a gázba. Valahol itt olvastam a Mandineren, már nem tudom, kitől, de nagyon igaza van: Angliában a Konzervatívok és a Munkáspárt között hat hónap a különbség, mert előbbi rövid látszattiltakozás után megszavaz mindent, amit a baloldal egyből megszavazna. Ez tényleg az elit árulása, csinálhatsz, amit akarsz, szavazhatsz, akire akarsz, végül pontosan az fog történni, ami nem akartál, ez így már nem demokrácia, hanem az állampolgárok átverése. Sajnálom, hogy Farage nem vitte tovább a pártját a Brexit után.

"itt az ideje annak"
Már rég elmúlt az ideje annak.

Mindeközben Magyarország szép lassan elfogy, mint a gyertyaszál. Lehet választani :(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés