A melegházasság erős támogatottsága mellett jöhet konzervatív fordulat Amerikában

2022. június 01. 15:56

Gallup: az amerikai társadalom 70 százaléka támogatja az azonos neműek házasságának jogi elismerését. A Legfelsőbb Bíróság májusban kiszivárgott ítélet-tervezete éppen ezért heves vitákat vetít előre.

2022. június 01. 15:56
null

Történelmi csúcs

Közzétette a világszerte végzett közvélemény-kutatásairól híres Gallup legfrissebb éves "Értékek és hitvallások" (Values and Beliefs) című elemzését, amely szerint az azonos neműek házasságának jogi elismerésének támogatottsága rekordszintre ért az amerikai társadalom körében.

Miközben 2021-ben az azonos neműek hazásságának támogatottsága 70 százalék volt,

idén ez az arány 71 egy százalékponttal százalékra emelkedett.

A Gallup kutatását május 2-a és 22-e között végezte el.

A Gallup legelőször 1996-ban kérdezte meg a közvéleményt erről a kérdésről, amikor is a válaszadók mindössze 27 százaléka támogatta a kérdést. A grafikonon jól látszik, hogy 50 százalék fölé 15 évvel később, 2011-ben ért a támogatottság. 

A templomba járók támogatják a legkevésbé

Miközben a támogatottság a nemzet különböző alcsoportjaiban alapvetően növekvő tendenciát mutat, a hetente templomba járók tűnnek annak a népcsoportnak, akik leginkább ellenállnak a trendnek.

A templomba járóknak jelenleg a 40 százaléka támogatja az azonos neműek házasságának jogi elismerését;

2016-óta a Gallup erre vonatkozóan rendre 39 és 44 százalék között mér.

Ezzel ellentétben a Gallup 2004. óta méri azt, hogy azok az amerikaiak, akik ritkán, vagy soha sem járnak templomba általában rendre nagyobb nyitottságot mutatnak az azonos neműek házasságának jogi elismerésére. Azok körében azonban, akik ritkábban ugyan, de járnak templomba, a nyitottság mértéke nem haladta meg az ötven százalékot.

Feszültség várható...

Lényeges áttörést a Legfelsőbb Bíróság Obergefell v. Hodges-döntése hozta: az ítélethozatal megelőző egy hónappal, 2015-ben az azonos neműek támogatottsága 60 százalékra nőtt.

Emiatt a precedens miatt az Amerikai Egyesült Államok valamennyi tagállamában legális az azonos neműek házassága.

Ennek kapcsán érdemes figyelembe venni az abortuszkérdés vonatkozásában május elején kiszivárgott legfelsőbb bírósági ítélet-tervezet indokolását. Amennyiben a Roe kontra Wade-precedenst valóban felülvizsgálják, számos egyéb kényes kérdés is hasonló sorsra juthat, így az azonos neműek házassága és a fogamzásgátlás kérdése is. 

Ez a fordulat az Obergefell v. Hodges-precedenst is érintheti, ugyanis ezek a tárgykörök, tehát úgy az abortusz, mint az azonos neműek házassága, a szexuális szabadság és a fogamzásgátlás is az amerikai Alkotmány Tizennegyedik módosítása óta élvez alkotmányos szintű védelmet. Ezek a kérdések ugyanis mind a testi integritáshoz, továbbá a magánélethez való joggal kapcsolatosak. 

Az Alkotmány úgynevezett „originalista” értelmezése azonban azon az elven alapul, hogy egy jogszabályt, jogosultságot a nemzet történelmének és hagyományainak tükrében kell értelmezni. Ez a logika valóban visszaköszön a kiszivárgott munkadokumentum indokolásában.

Ennek kapcsán a Gallup meg is jegyzi, hogy

amennyiben a Roe v. Wade megfordul, a Legfelsőbb Bíróság ítélete éles konfliktusba kerülhet a közvéleménnyel.

Nyomás alatt viszont nem lehet ítélkezni...

A modern történelemben még soha nem szivárgott ki ilyen irat a legfelsőbb bíróság termeiből, az eset súlyát egyesek a Pentagon-iratok 1970-es években kirobbant botrányához hasonlítják.

Bár a politika a bírák jelölése kapcsán már megjelent a testület működésében, vörös vonalnak számított eddig, hogy a munkadokumentumokat a legszigorúbb titoktartás mellett kezeljék. Ennek oka, hogy

a Legfelsőbb Bíróság asztalán az USA társadalmának legmegosztóbb kérdései hevernek.

A szigorú titoktartás az eltérő világnézetű bírák közötti bizalom kiépítésének és megtartásának garanciája – garantálja mind az ügy, mind az ügyben döntő bírák biztonságát. Előbbit azért, hogy

a döntéssel kapcsolatban még véletlenül se merüljön fel utóbb, hogy társadalmi nyomás hatására született meg,

a bírák személyes biztonságát pedig azért, mert ezek az ügyek valóban alkalmasak arra, hogy felkorbácsolják a kedélyeket.

Kép: Melegjogi aktivisták az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt, Washington D.C.-ben, 2015. április 28-án. MLADEN ANTONOV / AFP

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 16. 06:38
Nincs kifogásom az ellen, ha az USÁ-ban lesz egy polgárháború, addig sem a világ többi részével foglalkoznak, mindenkinek jobb lesz...
Halder
2022. június 12. 10:55
1996ban 27 % támogatta, ma 71% Ahogy a normalitás szorul vissza a nyugati világban, a grafikon jól mutatja.
Monte Carlo
2022. június 12. 10:54
Nincs kifogásom az ellen, hogy Amerikában legyen melegházasság és minel szélesebb körű abortuszjog.
budapesti
2022. június 11. 17:22
Két olyan ügyet kapcsol össze a szerző, amelyek legalábbis közvetlenül nem függnek össze. A buzizmus sikerével próbálja eltakarni a halálpárti tábor kudarcát? A magzati életek kioltásának "jogát" támogatók arányáról nincs semmiféle grafikon. Talán azért nem, mert az életvédő mozgalom még a ballib média ellenszelében is eléggé sikeres tudott lenni az USA-ban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik