Nem érdeke a világnak az USA hatalmának korlátozása

2022. június 2. 13:28

Hal Brands
Bloomberg
Amerikai vezetés nélkül Európa nem tud egységesen fellépni Putyinnal szemben.

„Nehéz év van az amerikai külpolitikai mozgástér korlátozását támogatók erők – elemzői hálózatok, tanácsadók és politikusok – mögött. Befolyásuk csúcspontját az Afganisztánból történő kivonulás jelentette, az orosz-ukrán háború kitörése viszont kezdetben visszavetette az erejüket. Most viszont újra, kitartóan bírálják az Egyesült Államok külpolitikáját, ugyanakkor nem túl meggyőzően.

A kritikusok köre igen kiterjedt. Ide tartoznak a beavatkozásellenes tudósok, akik gyakran nem ideológiai alapú „realistának” nevezik magukat, valamint egyes agytrösztök is, mint például a Quincy Institute. De a tábor olyan libertariánusokat foglal magában, mint Rand Paul szenátor, aki radikálisan csökkentené az Egyesült Államok külpolitikai költségvetését, valamint olyan progresszív politikusok is, akik az amerikai globalizmusban az imperializmust és a neoliberalizmust vélik felfedezni. Ugyanakkor ide sorolhatók a pacifisták is, akik magát a háborút tartják a legnagyobb ellenségüknek, valamint olyan nacionalista politikusok, mint Josh Hawley szenátor, aki szerint Kínával csak akkor tudja felvenni a versenyt az USA, ha előbb otthon rak rendet. 

Egyesek a globális kereskedelem visszaszorítására törekednek; mások elsősorban az Egyesült Államok folyamatos európai és közel-keleti szerepvállalását ítélik el. Ami összeköti a különböző irányokat az az a meggyőződés, hogy az Egyesült Államok túlzott hatalma katasztrofális következményekkel járt a világ, de még az USA számára is. 

Ez a koalíció egy évvel ezelőtt sikerként könyvelhette el, hogy Joe Biden elítélte az „örök háborúkat” és kivonult Afganisztánból. (…)

A sikermámor azonban nem tartott sokáig. Az afgán állam az amerikai csapatok teljes kivonása közben összeömlött, ami bebizonyította, hogy a hadviselés drága dolog, de egy háború elvesztése ennél is drágább. Majd jött az orosz-ukrán háború. Vlagyimir Putyin erői a szovjet birodalom helyreállítására törekszenek és ukrán állampolgárokat gyilkolnak; világossá vált, hogy milyen szörnyű lenne az a világ, amit Washington nélkül irányítanának a nagyhatalmak. 

(….)

(…) Tegyük fel, hogy Washington nem folytatja Ukrajna támogatását, és az európaiakra bízza a kontinens biztonságát. Mit jelentene ez? 

Az elmúlt évszázadból – vagy akár az elmúlt hat hónapból – ítélve a válasz biztosan nem egy stabil Európa és egy anyagilag biztos lapokon álló Amerika lenne. Inkább a sikeres orosz invázió képe körvonalazódik, ami bizonytalanságot eredményezne Európában. Európa, amerikai vezetése nélkül, kevésbé tudna egységesen fellépni és így Putyinnal szemben is nehezebben cselekedne. A kialakuló globális instabilitás közepette pedig Kína hatalmát is nehezebben lehetne ellensúlyozni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor egységesen fellépett Sztálin ellen, akkor az USA hova állt?

Naná, hogy szükség van 'Amerikára', az ellen a bizonytalanság ellen, amit ő hozott létre.

Mert mi lett volna, ha üzletelünk és kapcsolatokat építünk Oroszországgal, nem pedig sarokba szorítjuk és provokáljuk? Ha 'Amerika' meginti Ukrajnát, hogy méltányosan és liberálisan bánjon a hozzá csatolt oroszokkal (és magyarokkal), ne kényszerasszimilálja őket - s nem puccsot szervez, hogy nyugati gyarmattá és katonai támaszponttá tegye. Megmondom mi lett volna: béke, biztonság és fejlődés Kelet-Európában, nyugodt és kiegyensúlyozott, nem pedig ideges Oroszország.

A szovjet birodalmat akarná visszaállítani? Mi erre a bizonyíték? Néhány idióta fecsegése és firkálása, akik állítólag jóban vannak Putyinnal. Na és Soros és más globalista idióták fecsegései és firkálásai arról, hogy Oroszországot liberális állammá és piacgazdasággá kellene alakítani? Ez nem árulkodik 'Amerika' valódi céljairól?

Egyébként Baltikum és a Jaltában odadobott Közép-Európa ma EU és NATO-tag Az oroszok is tisztában vannak vele, hogy ezek visszaszerzése világháborút, mégpedig atomháborút jelentene. Nem ezt akarják, hanem az egykori orosz birodalom keleti tartományai (a mai Ukrajna és Fehéroroszország) fölötti befolyásukat nem akarják elveszíteni. Óriási különbség, mert a szovjet birodalom rólunk szól, az orosz birodalomhoz pedig semmi közünk. Egyedül a lengyelek gondolják azt, hogy az egykori orosz birodalomból nekik visszajár valami.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés