A Nyugat megfeledkezett a hidegháború tanulságairól

2022. június 09. 14:47

Franciaországot a hiú ábránd, Németországot pedig a bűntudat hajtja.

2022. június 09. 14:47
Charles Moore
The Telegraph

„Negyven éve intézett beszédet Ronald Reagan amerikai elnök a brit parlamenti képviselőkhöz a parlament Királyi Képtárában.

(…)

Fontos beszéd volt ez Nagy-Britannia számára, különösen Reagan barátja és szövetségese, Margaret Thatcher számára. Az amerikai elnök teljes mellszélességgel kiállt a britek mellett a Falkland-szigeteki háborúban. Mindez egy héttel azelőtt történt, hogy Reagan arra kérte a brit miniszterelnököt, szüntesse be a harcokat. 

(…)

Az amerikai elnök gondolkodásának középpontjában a hidegháború logikája állt. A keleti blokk országaként Lengyelországot elnyomta a moszkvai vezetés. Földrajzi és kulturális szempontokat is figyelembe véve Reagan kijelentette, hogy „Lengyelország nem kelet vagy nyugat: Lengyelország az európai civilizáció középpontja”. Az elnyomással viszont soha nem békéltek meg a lengyelek. A Nyugatnak ezt az elnyomást kellett legyőznie, és „biztosítania azokat az alapvető jogokat, amelyet gyakran természetesnek gondolunk”. Margaret Thatcher ezt az üzenetet erősítette meg az ellentmondásosnak tartott 1988-as brugge-i beszédében, amikor arra emlékeztette az európai szövetségeseit, hogy Prága, Varsó és Budapest európai városok. 

(…)

A nyugati politika ma rosszabb, mint amilyen 40 éve volt.  Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Ukrajnával kapcsolatban jól tudnak együttműködni, de Joe Biden korántsem Ronald Reagan. Ami Boris Johnsont illeti, Ukrajna megsegítésével bizonyított, emiatt ott széles körben tisztelik, de a belpolitikai helyzete annyira ingatag, hogy lehet mire ezt a mondatot leírom, már máshogy hívják a brit miniszterelnököt. Reagan beszédében Westminster grandiózus termeiről beszélt, ahonnan most a brit konzervatívok veszekedése hallatszik ki.

Az 1980-as évekhez hasonlóan – de sokkal eredménytelenebbül – Franciaország és Németország két pólus között mozog, miközben lassan felőrlik magukat. Franciaországot a hiú ábránd, Németországot pedig a bűntudat hajtja, amikor kompromisszumos megoldásról beszélnek. A putyini követelések egy részének teljesítésével a konfliktus egészen addig nem folytatódna, amíg az orosz vezető új erője nem kap. Az 1940-es évek óta ő az első olyan vezető, aki erőszakkal rendezné újra Európa határait. Ezt nem szabad hagyni, és ez nem is fog bekövetkezni, ha a Nyugat támogatja Ukrajnát.

Ugyanakkor a Nyugatnak be kell ismernie, hogy Oroszországnak jogos biztonsági érdekei vannak a térségben. Macronnak – miközben Nobel-békedíjra pályázik – és Scholz kancellárnak – aki szankcionálni akarja Oroszországot, miközben továbbra orosz gázt vásárol – szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy Putyin megszegett minden, a béke fenntartása érdekében hozott jogszabályt. Nem szabad hagyni, hogy innen győzelemre vigye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2023. január 21. 15:47
Melyik ország, Európában, vagy bárhol, amelyik támogatja a Trianon előtti határok visszaállítását? Senki, sajnos még a második bécsi döntésnek megfelelő revíziót sem. Még a lengyelek is éppen ellenünk fordulnak.
pipa89
2022. július 28. 10:33
Már megbocsásson, uram! Miféle elemzés ez? A következményeket tényként leírni, anélkül, hogy az Amerikai Egyesült Államokat és a szupranacionális tőkét birtoklóknak alávetett európai szereplőkről hallgatunk, alapvetően hibás gondolatmenet! Európa alávetett, irányított volt 1945 óta. Sajnos, ez a történelmi valósággá csak 2022. januárjában vált. Németország folyamatos megszállás, irányítás alatt áll. A brüsszeli buborék létrejötte, a homo brüsselicus nyílt, föderációs törekvése, a homo deapstatecus benyomulása az Európai Parlamentbe, az Európai Bizottságba, valamint az Európai Bíróságba szintén objektív tény. A szuverén nemzetállamok szerződései cseppfolyóssá váltak a szupranacionális hatalom föderációs nyomásának hatására. A szerződés őre (EB) politizál, mégpedig nyíltan megkerüli az Európai Tanácsot, amely tkp. az EU általános politikai irányvonalának kialakításáért felelős szerv. Egyértelmű, hogy ez a folyamat és törekvés ellentétes az európai érdekkel. Egyértelmű, hogy az EB, az ET ezzel a törekvésével megkerüli a népuralmat, a politikai felhatalmazást!!! A szupranacionális hatalom az USA után az Európát is gyarmatosítani akarja! Az ukrán-orosz háborút minimum 12 éve készítik elő abból a célból, hogy az EU gazdasági motorját jelentő német ipart leválasszák az orosz energiáról, azaz Nagy-Európa létrejöttét akadályozza meg éppen a szupranacionális tőkét birtokló Deepstate. A City of London, a FED, Wall Street, New York, Luxemburg, Davos tengelyen működő hatalomnak nincs szüksége egy erős Oroszországgal kiegészülő Európai Unióra, sőt hogy tovább haladjunk a geopolitikai érdek mentén, arra meg pláne nincs szüksége, hogy az oroszokkal gazdaságilag és biztonságpolitikailag együtt mozgó türk országokkal és a velük határos Kínával egy EURÁZSIAI KERESKEDELMI-GAZDASÁGI TÖMB alakuljon ki. Ez a levegőből nyomtatott (Bretton Woods II.) petrodolláron és hitelkamaton alapuló jenki háborúgazdaság halálával lenne egyenlő! Termelő kapitalizmus kontra hitelkamatra épített háborúkapitalizmus. Szocializmus, fasizmus, liberalizmus, konzervativizmus? Gumicsontok. Kuka. Engedjük el és ismerkedjünk meg a valósággal, ne rágódjunk a gumicsontokon! Ha mindenáron ideológiák mentén akarunk mozogni, akkor zavarba ejtő síkon kell gondolkodnunk: jó és rossz. Kereszténység kontra szabadkőműves sátánizmus. Humanizmus, életigenlés kontra életellenesség, háború-járványgerjesztés (a születés pillanatáig abortálható élet, euthanáziás kapszula a halál pillanatának választhatósága). Ez a napjaink valósága és a valódi választóvonal a szemben álló felek között. Ne feledjük, hogy a francia forradalom óta minden királygyilkosság, minden háború a páholyokban dőlt el. Hitlert, Lenint, majd Sztálint ugyanez a hatalom pénzelte, hogy háborút gerjesszenek, mert A HÁBORÚ GAZDASÁGI ÉRDEK, A LEGNAGYOBB PROFIT, VELE ÚJRAÍRHATÓK A KERESKEDELMI SZABÁLYOK, BEBIZTOSÍTHATÓK A KIZSÁKMÁNYOLÁS SZUPRANACIONÁLIS BIZTOSÍTÉKAI. Kicsit más színű a szemüvegem, de utálom a homokszórást!
TAVIROZSA
2022. július 28. 10:33
Arra egyesek azt mondták, hogy "egyszeri és megismételhetetlen", erre Putyin bebizonyították, hogy nem az... Ennyi történik..
csak szólok
2022. július 28. 10:32
Egy gond van, hogy ez a fickó nem amerikai, hanem egy angol lord. De attól még liberális imperialista gyarmatosító gazember. Minden szava ebből ered és aljas kettős mérce.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik