Nem szállhatott fel a gép, ami illegális bevándorlókat szállított volna Nagy-Britanniából Ruandába

2022. június 15. 10:22
A brit belügyminiszter csalódott, de reményei szerint a következő járat már célba ér.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az utolsó pillanatban akadályozta meg, hogy felszálljon az első repülőgép, ami összesen hét illegális bevándorlót szállított volna az Egyesült Királyságból az afrikai Ruandába – számolt be a POLITICO. 

A fedélzeten tartózkodó egyik iraki férfi ügyében kedd este, indulás előtt nagyjából másfél órával döntött az EJEB. A testület szerint a deportálás visszafordíthatatlan károkat okozhatott volna a menedékkérőnek, erre hivatkozva pedig a többi migráns ügyvédje is keresetet nyújtott be.

A repülőgép így a kifutópályáig sem jutott el.

Miután megérkezett az EJEB ítélete a migránsok elhagyhatták a gépet, a bevándorlók haladékot kaptak és az üres gép pedig visszatért a hangárba. A meghiúsult út megközelítőleg 500 ezer fontba került.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a brit kormány megállapodást írt alá Ruanda vezetésével, hogy az illegális bevándorlók az afrikai országban folyamodhassanak menekültstátuszért. A britek a migránsok befogadásáért cserébe pénzügyi támogatást folyósítanak az afrikai országnak. A brit kormány egészen tegnapig egyetlen egy ember esetében sem élt a megállapodásban rögzített lehetőséggel. A brit migrációs politikáról szóló elemzésünket itt olvashatja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) korábban élesen kritizálta a brit kormány migrációs politikáját. Véleményük szerint a bevándorlási eljárás kiszervezése és a pénzügyi támogatás folyósítása nem helyettesíthetik az állam felelősségét, valamint a menedékkérők fogadásának és a menekültek védelmének kötelezettségét az állam területén belül.

Priti Patel a meghiúsult repülőút után kijelentette, „csalódott”,

hogy a járat nem indulhatott el, és „meglepőnek" nevezte a strasbourgi testület beavatkozását. A brit belügyminiszter azonban hozzátette, a döntés nem riasztja el a szigetország kormányát, az ítéletet már vizsgálják a brit vezetés jogászai és megtesznek mindent, hogy a következő járat már célba tudjon érni.

Borítókép: VUDI XHYMSHITI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ejeb jó nagy biztatást adott az illegális migrációnak: gyere, mert ha már bent vagy, úgysem tudnak kirakni .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés