Újabb kísérlet az uniós migrációs politika megújítására

2022. június 15. 13:58

Pozitív fogadtatásra talált Franciaország új javaslata a bevándorlók szétosztásáról.

2022. június 15. 13:58
Kalas Vivien
Öt Perc Európa Blog

"A belügyminiszterek június 10-ei tanácsülésén a francia elnökség uniós migrációs politikára vonatkozó javaslata is napirendre került. Az úgynevezett önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében Franciaország azt kezdeményezi, hogy éves szinten egy meghatározott számú bevándorló – a cél a tízezer fő – átvételével az európai uniós országok csökkentsék a frontországokra – Spanyolországra, Olaszországra, Máltára, vagy éppen Görögországra – érkező nyomást. Az első esztendő próbaidőszakul szolgálna, melyet követően állandósítanák a mechanizmust. Az elosztások önkéntes jellegét biztosítva a javaslat nyitva hagyja a teljes távolmaradás lehetőségét, nem határoznának meg kötelező kvótákat és bármely tagállam dönthet úgy, hogy támogatja a kezdeményezést, ám nem fogad be bevándorlókat. A kölcsönös szolidaritás okán ez utóbbi nemzeteknek anyagi támogatást kellene nyújtaniuk az Európai Unió határán fekvő országok számára.

Az uniós migrációs politika reformjának szükségessége 2015-től kezdődően került előtérbe, amikor is a nagy számban Európába érkező bevándorlóknak köszönhetően a politikusok szembesültek az európai migrációs és menekültügyi szabályozás hiányosságaival. A bevándorlás kezelésének alapjául máig két egyezmény szolgál az Európai Unióban. Az egyik a 2008-as migrációs és menekültügyi paktum, mely középpontjában az illegális migrációs elleni közös fellépés áll. A másik dokumentum a dublini rendelet (Dublin III), amelyben az uniós vezetők az „első ország elvét” rögzítették, vagyis azt, hogy alapesetben az az ország köteles gondoskodni a menedékkérelmek elbírálásáról, ahol a menedékkérő először lépett az EU területére. Ez az elv nagy nyomás alá helyezte a határon elhelyezkedő államokat, és felmentést adott más nemzeteknek a bevándorlók átvétele alól.

Ezen kívánt változtatni az Európai Bizottság először a kötelező kvóták ötletével, majd 2020 őszén az új migrációs és menekültügyi paktumra vonatkozó javaslatával. A tervezet kettős fogadtatást kapott, és azóta nem is történt érdemi előrehaladás a területen. Franciaország mostani kezdeményezése újabb kísérletet jelent egy közös migrációs politika kialakítására, és noha a tagállamok többsége – például Németország, Luxemburg, Bulgária, Hollandia – pozitívan reagált a javaslatra, a döntéshozóknak több nyitva lévő kérdést kell még megválaszolniuk, hogy biztosítsák valamennyi nemzet támogatását."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lurker
2023. március 17. 22:28
hülye liba
llnnhegyi
2023. március 17. 22:27
Mindenkit vigyenek Németországba, Belgiumba, Franciaországba, Spanyolországba, Portugáliába, Hollandiába, Svédországba, Angliába! Gyarmatbirodalmakba.
XTRO
2023. március 17. 22:27
Talán nem szétosztani kellene ezt a hordát, hanem visszaszórni Afrikába meg a Közel-Keletre. Szín szerint könnyű szétválogatni, ott lehet szétosztani..
hunpettel
2022. október 24. 09:14
Úgy van franciák! Szét kell őket osztani! Ezek itt mennek Párizsba, azok Lyonba, azok ott Strassburgba stb. A többi meg ha akar mehet Bulgáriába, ha már ők is jelentkeztek migránsokért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik