Életbe lépett az új terrorelhárítási és határvédelmi törvény az Egyesült Királyságban

2019-05-03 17:30:58
Hosszabb börtönbüntetés és szigorúbb szabályok vonatkoznak mostantól a terrorista cselekményekkel vádolt elkövetőkre az Egyesült Királyságban.

Az új rendelkezés értelmében tilos nyíltan támogatni – zászlóval, jelkép vagy terrorista csoportra utaló ruházat viselésével – olyan radikális közösségeket, amelyeket a brit kormány felvett az ország tiltott terrorszervezetek listájára. A törvény egy újfajta tényállást is bevezetett, amelynek értelmében a brit belügyminiszter az Egyesült Királyság területén kívül is kijelölhet egy olyan határvonalat – parlamenti jóváhagyás után −, ahova nem léphetnek be terrorizmussal vádolt brit állampolgárok. Az új szabályozás indoklásában az szerepel, hogy ez egyfajta megelőző lépés annak érdekében, hogy az állampolgároktól távol tartsák a szélsőséges ideológiával rendelkező személyeket.

Aki megsérti ezt a rendelkezést, akár 10 éves börtönbüntetésre is számíthat. A terrorista cselekményt megelőző előkészítő tevékenységekért – radikális tevékenység ösztönzése, terrorista csoportokhoz köthető anyagok terjesztése – pedig akár 15 éves szabadságvesztést is kaphat az illető. Sajid Javid belügyminiszter elmondta, hogy az új törvénynek köszönhetően a rendőrség sokkal hatékonyabban tud majd fellépni a szélsőséges csoportokkal szemben, illetve már az előkészületi szakaszban szétzúzhatnak egy-egy előre megtervezett terrorcselekményt. A 2017-es manchesteri és londoni támadásokra hivatkozva azt is elmondta, hogy a terrorizmus fenyegetése napjainkban is érezhető, emiatt égetően fontos volt a fenti jogszabály elfogadása és hatályba lépése.