Az USA varsói nagykövete: Önkényesen használja fel a jogállamiság kérdését céljai eléréséhez az EU

2020-02-27 14:30:00
Georgette Mosbacher, az Egyesült Államok varsói nagykövete interjúban bírálta a Lengyelország ellen folytatott 7. cikk szerinti eljárást. Álláspontja szerint az EU következetlenül és öncélúan használja fel a jogállamiságot arra, hogy sakkban tartsa kelet-közép-európai tagállamait.

Az USA varsói nagykövete, Georgette Mosbacher élesen kritizálta az Európai Unió álláspontját a lengyel jogállamisággal kapcsolatosan. Georgette Mosbacher szerint a fogalom körüli vita „erőteljesen átpolitizálódott”. 

»Az Európai Unió gondolkodás nélkül használja fel a jogállamiságot céljai elérésére«

ez pedig annál is inkább probléma, mivel maguk a célok is kidolgozatlanok – állítja Mosbacher a lengyel Super Express nevű napilapnak adott interjújában. A diplomata szerint mindeddig egyetlen lengyel székhelyű amerikai vállalat sem kifogásolta a lengyel jogállami viszonyokat, ezek a cégek továbbra is kiválóan teljesítenek az országban. Mosbacher hozzátette: a nyugati országok nem törődtek bele abba, hogy a közép-európai régió államai kitörtek abból a periferikus helyzetből, amibe a kommunizmus  kényszerítette őket.


Mosbacher Lengyelországot prosperáló államnak tartja, jelentős pozíciókkal a nemzetközi színtéren – ezt megértette Washington, de a nyugati országok még nem, vélte a misszióvezető.


A nagykövet a lengyel lapnak adott interjúban a fentiek mellett a lengyel–amerikai kereskedelmi, társadalmi kapcsolatokról is beszélt, amelynek kapcsán szóba került a közösségi szintű digitális adó, valamint az amerikai katonák lengyelországi tartózkodásának, és amerikai hadieszközök vásárlásának kérdése is.