A magyarországi rendkívüli állapot nem jelenti a demokrácia végét

2020-03-31 16:05:00

Boris Kálnoky
Autokráciába történő átmenetről nem beszélhetünk.

„Más országokhoz hasonlóan Magyarország is hatályon kívül helyez egyes demokratikus szabályokat. Egy „autokráciába” történő átmenetről azonban, ahogyan azt sok kritikus állítja, egyelőre nem beszélhetünk.”

(…)

„A rendkívüli állapot, mint hatalompolitikai eszköz

Sokkal valószínűbb, hogy Orbán a 2022-es választásokat megnyerni, nem pedig elhalasztani vagy felfüggeszteni szeretné. Ehhez ugyanis alkotmányt kellene módosítania, ami pontosan szabályozza a parlamenti választások időkorlátait. A szükségállapot meghosszabbítása nem elegendő ennek módosításához. A rendkívüli állapot ennek ellenére tekinthető hatalompolitikai eszköznek. 

Még egy vezető ellenzéki politikus is, aki nem szerette volna, hogy névvel idézzék őt, azt nyilatkozta e sorok szerzőjének, hogy Orbán csapdába csalta az ellenzéket – a rövidebb határidőről szóló szavazás arra volt jó, hogy az ellenzék ellene szavazhasson. Így a kormánypárti sajtó „árulóként” tüntetheti fel az ellenzéket. Az egész mutatvány nem más, mint a soron következő választási küzdelem felvezetője. 

A demokrácia halála?

Annak érdekében, hogy az ellenzék egészen biztosan bekapja a csalit, úgy tett a kormányzat, mintha elvétette volna a parlamenti munka határidőit, és túl későn nyújtotta be a javaslatot. Így hirtelen, a házszabálytól való eltérés érdekében négyötödös többségre lett szükség, ami nem ment az ellenzék támogatása nélkül. 

Ahogyan várható volt, el is utasította a március 23-i szavazáson a házszabálytól való eltérést, így a rendkívüli állapotról szóló törvényjavaslatot csak később, március 30-án szavazhatta meg a Fidesz kétharmados többséggel. És emiatt ismét a demokrácia haláláról cikkeznek Magyarországon. De erről egyelőre egyáltalán nincs szó. Valószínűleg a gyakorlati lefolyása a helyzetnek Magyarországon is hasonlóan fog zajlani, mint más államokban: a szükséghelyzetről szóló szabályok sok hónapig érvényben lesznek, de nem örökre.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.