Nem állt készen a koronavírusra Európa

2020-04-01 18:35:00

Itxu Díaz
Talán soha nem is épül fel belőle teljesen.

„A koronavírus már most meggyengítette a kihívásokkal szemben összehangoltan fellépő Európa eszméjét
Ünnepélyes komolysággal hirdette meg 2019. november 28-án a hivatalos „klímavészhelyzetet” az Európai Unió, egy Greta Thunberg elnöklete mellett megtartott ceremónia keretében. Most, közel négy hónap elteltével, a valós veszélyhelyzet kellős közepén az, ami megmarad ünnepélyesnek és hivatalosnak e nyilatkozatból, az a röhejessége.  Ez, illetve a más országoknak szánt szájmaszkokért és légzőkészülékekért folytatott élet-halál viadal az uniós partnerek között. „Az Európai Unió vagy helytáll ebben az egészségügyi válsághelyzetben, vagy belehal” – hallottam ezt a mondatot az Európai Parlament volt elnökétől, Antonio Tajanitól.”

(…)

„Egy hónapja még, miközben a koronavírus már támadta az öreg kontinenst, mi, európaiak sokkal fontosabb dolgokkal voltunk elfoglalva, mint ez a „kis influenza”. Március elején fogadta el Spanyolország kommunista kormánya aberrált „szexuális szabadságról szóló törvényét”. Egy ilyen név olvastán azt gondolhatná az ember, hogy mi, spanyolok beporzásos nemzés útján szaporodtunk kétezer éven át. Mindeközben a svájci sajtó, meglehetősen fura módon, a spanyol monarchia megdöntésének gondolatával foglalkozott, mintha nem lett volna elég templomgyújtogatás és hidegvérű gyilkosság a Második Spanyol Köztársaság idejében (1931-1936). Pár nappal korábban pedig a legfőbb gondja az volt a svájciaknak, hogy népszavazást tartsanak egy olyan törvényről, ami büntetné, ha valaki online kommentben kritizálja a melegek jogait kiszélesítő intézkedéseket.”

(…)

„Svédországban, Németországban és fél Európában egy másik ügy uralta az újságok címoldalát március 7-én: (ismét) Greta Thunberg nyilatkozatáról szóltak, ezúttal olyan intézkedések szükségességéről, amelyek inkább a nőknek, mint a férfiaknak kedveznek. És ezekben napokban tette közzé a holland kormány azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezné az eutanáziát az „életbe belefáradt” időseb személyeknek. Ezek után nem meglepő, hogy Hollandia nem is aggódik túlságosan a koronavírus-ügy miatt. Az utolsó ezzel kapcsolatos instrukció a holland hivatalosságok részéről az volt, „ne vigyenek gyenge és öreg embereket kórházba”. Úgy tűnik, csak a fiatalok életének megmentése érdekli őket. Azt gyanítom, hogy azért, mert fotogénebbek, és így jobban mutatnak a tulipánmezőkről készült képeslapokon.

Március során annak a kérdésnek a megvitatására is rengeteg tintát használt el szinte az egész európai sajtó, hogy vajon a transznemű atléták férfiként vagy nőként versenyezzenek majd a 2020-as tokiói olimpián.”

(…)

"Európa nemzetei, akik mindenüket olyan szupererős állam létrehozásába fektették, amely meg tudja védeni őket a gonosztól, kegyetlenül csalódtak. A jövő bizonytalan. Ami viszont biztos, az az, hogy a halál és a szegénység réme még sokáig velünk marad. Az európaiak pedig most hiányolják a hozzáértő kormányokat, az összetartó civil társadalmat, a felelős gazdaságpolitikai irányítást, illetve az olyan polgárokat, akik hajlandóak életüket áldozni a többi polgárért – vagy más szóval, a bizonyos értékeket valló állampolgárokat. Ugyanazokat az értékeket, amelyeket szándékosan hagytak ki az uniós alkotmányból csak azért, hogy kedvezzenek a szélsőbaloldali szekularistáknak.

Tajaninak igaza volt. A koronavírus feltépte az Európai Unió legmélyebb sebeit.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.