A járványügyi intézkedések ellenére demonstráltak baloldali szélsőségesek Németországban

2020-05-04 17:58:00
Német baloldali szélsőségesek a járványügyi korlátozások ellenére tartottak demonstrációt május 1-jén, amelynek méretét, ha a rendőrség túl is becsülte, a demonstráció erőszakosságával kapcsolatos várakozások beteljesültek.

Ígéretükhöz híven május 1-jén megtartották demonstrációjukat azok a szélsőbaloldali csoportok, amelyek a német főváros Kreuzberg városrészébe hirdettek felvonulást. A tüntetésen több ezer főt számláló tömeg gyűlt össze, amely az ilyenkor szokásos felvonulási útvonalat és a nagygyűlési helyszínt használta. 

Az eset – amellett, hogy a „Maradj otthon!”-felhívással nehezen egyeztethető össze – rengeteg embert mozgatott meg mind a demonstrálók, mind pedig a rendőrség oldalán. A berlini rendőrség vezetője „meggondolatlannak” minősítette a demonstrációt. Az előzetesen feltételezett 5000 fős tiltakozásra a rendőrség is 5000 rendőrrel készült. Habár a demonstráció alapvetően békésen lezajlott, az ezer főre becsült keménymag és a teljes rohamfelszereléssel, helikopteres megfigyeléssel megerősített rendőrség mégis egymásnak feszült az esti órákban. A randalírozók edényekben tüzet gyújtottak, és üvegekkel, kövekkel dobálták a rendőröket, akik közül többen megsebesültek. A délután folyamán 40 főt vettek őrizetbe, további 100 főt pedig igazoltattak. 

A demonstrálók egy csoportja a német ZDF közszolgálati TV-csatorna helyszínen forgató stábját is megtámadta, akik ugyan a támadás során könnyebb sérüléseket szenvedtek, kórházi ellátásukat követően azonnal távozhattak.

Nagyobb hátteret adva az eseménynek az állapítható meg, hogy a május 1-jei szélsőbaloldali demonstráció nem volt súlyosabb és erőszakosabb, mint azok, amelyeket Németország-szerte évről évre megtartanak. Az azonban a provokáció jele is lehet, hogy az eseményt a szélsőbaloldali közösség a járványügyi intézkedések ellenére, provokatív céllal tartotta meg.