Holland politikus vette védelmébe hazánkat

2020-05-25 17:39:00
A kezdeti kritikus észrevételek után egyre több nyugati véleményformáló és politikus veszi védelmébe Magyarországot, s hazánk járvány elleni védekezését. Most Paul Cliteur, a Forum voor Democratie szóvivője jelentett meg cikket arról, hogy az eurokraták alaptalanul csináltak bűnbakot Magyarországból.

Paul Cliteur, a Leideni Egyetem oktatója, a Fórum a Demokráciáért (FFD) szenátusi frakcióvezetője a De dagelijkse standaard nevű weboldalon jelentetett meg írást, „Magyarország az EU bűnbakja: eurofilek vs. populisták” címmel. A cikk alapállítása, hogy az európai elit folyamatosan, de alapvetően indokolatlanul kritizálja Magyarországot és Lengyelországot. Elvben a kritikák tárgya a jogállamért és demokráciáért való aggódás, de – mutat rá Cliteur – az elitek azért ostorozzák a két közép-európai országot, mert azok ragaszkodnak keresztény és nemzeti értékeikhez. 

A szerző megjegyzi, hogy számtalan kritika érte Magyarországot a koronavírus elleni védekezés miatt bevezetett rendkívüli állapot okán is, amelyekről azóta bebizonyosodott: alaptalanok voltak. Cliteur úgy érvel, a kritikusok meglátásai azért sem megalapozottak, mert a magyar kormány jóval nagyobb demokratikus legitimációval bír, mint egyes nyugat-európai kormányok. Ezért a szerző – Frank Füredire hivatkozva – levonja a következtetést, a föderalista elit ezeket a kritikákat arra használja, hogy nyomást gyakoroljon a demokratikusan megválasztott magyar kormányra. Teszi mindezt azért, mert nem képes tolerálni a magyar kormány nemzeti és keresztény elkötelezettségét, illetve azt, hogy Magyarország nem támogatja a föderális Európa eszményét.