Hogyan kovácsolhat Moszkva előnyt az amerikai káoszból?

2020-06-04 17:43:00

Janusz Bugajski
Az Egyesült Államok-szerte fokozódó nyugtalanság és káosz Moszkva malmára hajtja a vizet a globális befolyás kiépítése iránti harcban.

"A fegyvertelen afroamerikai George Floyd rendőr általi kivégzése nyomán Minneapolisból kiinduló tiltakozáshullám mára az USA minden részét elérte, s ez kiváló alkalom az orosz hivatalnokok, titkosszolgálatok és online trollok számára, hogy megkíséreljék aláaknázni az amerikai demokráciát s ezzel együtt az USA nemzetközi dominanciáját.

Az amerikai társadalom válsága legalább három mentén formáló stratégiai előnnyel kecsegtet a Kreml számára. Az első és legfontosabb ezen tényezők közül az, hogy a hitelét veszítő demokratikus berendezkedésű társadalmak immár leírhatók úgy is, mint a rasszizmus, idegengyűlölet és a társadalmi megosztottság melegágyai. 

A második tényező az, hogy innentől kezdve az Egyesült Államok előljárói valahányszor kritizálni próbálják majd az orosz vagy a kínai vezetést például alapjogok megsértése vagy a kormányzat elleni tüntetések miatt, ezek a nyilatkozatok könnyedén félresöpörhetők álszentségre hivatkozva.

Végezetül Moszkva nemcsak arra vár, hogy az USA megszűnjék az egyéni szabadság hazájaként szerepelni a közvélemény szemében, de arra is, hogy komoly kétségek merüljenek fel a nemzetközi közösség körében azt illetően is, hogy az ország megbízható szövetséges. 

A Kreml legfőbb célja, hogy az Egyesült Államok befolyását a nyugati féltekére korlátozza, továbbá, hogy az USA nemzetközi szövetségi rendszere fellazuljon.

Ezért sem kívánja Moszkva Biden győzelmét. Ennek következtében ugyanis Washington figyelme újfent a transzatlanti együttműködés megerősítésére irányulna, amelynek eredményeképpen az USA Oroszország-politikája is megkeményedne (főként gazdasági szankciókhoz hasonló stratégiai lépések formáját öltve)."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.