A koronavírus csak tovább nehezíti a Brexitet

2020-06-05 16:47:00

Therese Raphael
Sem az Egyesült Királyság, sem pedig az EU nem akar megegyezni.

„Senkit sem érhet meglepetésként, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti egyeztetések negyedik fordulója sem hozott különösebb áttörést. December után újra előkerült annak a lehetősége, hogy az ország kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja ott az Uniót.

Miért nem volt képes a járvány arra, hogy változtasson a Brexit narratíváján, és némi megfontoltságra sarkallja a tárgyaló feleket – vagy legalábbis a kompromisszumkészségükön javítson?

Ha a vírus gazdasági krízisbe taszította volna Európát – vagy legalábbis aláaknázta volna a 27 tagállam egységét a tárgyalások során – változtak volna az erőviszonyok. Csakhogy minden jel arra utal, hogy Európa a vártnál jobban kezeli a válságnak mind az egészségügyi, mind pedig a gazdasági kártételeit.

Van egyéb oka is a kompromisszumképtelenségnek, s ezek közül az egyik politikai jellegű: Boris Johnson munkája és népszerűsége még a járványügyi intézkedéseit ért kritikák ellenére is főleg a Brexittől függ. Ez pedig ironikus módon épp a politikus mozgatásterét csökkenti. 

Az Egyesült Királyság január 31-ével hagyta ott az EU-t, mégis, a Brexit-párti szavazókban a késlekedésből kifolyólag még mindig vannak kétségek azt illetően, hogy Johnson ígéretei szerint év végére az ország maga mögött hagyja az egységes piacot, és saját nevében szerződhet másokkal. A véghatáridő meghosszabbítása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság továbbra is fizet az EU kasszájába, ezt pedig sem a Parlament, sem pedig a közvélemény nem nézné jó szemmel.

A közvélemény az év végéhez közeledve egyre inkább számolhat az Egyesült Királyság és az EU közötti tárgyalások megszakadásával (annak ellenére is, hogy ez különféle vámkorlátozásokkal és egyéb olyan bizonytalansággal járna, amelyre az Egyesült Királyság nincs igazán felkészülve). Az pedig bizonyosnak látszik, hogy járvány idáig sem könnyített a Brexit folyamatán."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.