Az Egyesült Államok védi Európát azzal, hogy blokkolni igyekszik Putyin gázcsövét

2020-06-25 12:37:00

Diane Francis
Az Északi Áramlat 2 geopolitikai jelentőségét Moszkva számára nem kellene alábecsülni.

"Megtorpedózta Berlin az amerikaiak arra irányuló tervét, hogy erősítsenek az Oroszországgal kapcsolatban megállapított szankciókon azzal, hogy véglegesen megakadályozzák az Északi Áramlat 2 nevű gázvezeték megépítését. A német kritikusok egyetérteni látszanak a tekintetben, hogy azzal, ha az USA szankciói új lendületet kapnának, valójában Európa biztonsága és szuverenitása kerülne veszélybe. Valójában ennek ellentéte igaz. Ha a gázvezeték megépül, azzal Európa energiafüggetlensége nemhogy javulna, sokkal inkább tovább szűkülne, ráadásul nőne a kontinens kitettsége a Moszkvával szemben.

Miközben Berlin szankcióellenes politikája főleg az Északi Áramlat 2-t támogató politikusok és vállalatok irányából érkezik, az uniós tagállamok többsége ellenzi a gázvezeték megépítését; 2018-ban az Európai Parlamentben többségben voltak azok a hangok, amelyek az Északi Áramlat 2 építkezéseinek leállítását javasolták. A javaslatot mind Berlin, mind pedig Moszkva figyelmen kívül hagyta.

Az Északi Áramlat 2 kritikusai szerint a gázvezeték valójában Putyin kettős támadása Európa energiabiztonsága ellen, tandemben a már meglévő, Északi Áramlat 1 nevű gázvezetékkel együtt. Ha mindkét gázvezeték teljes kapacitással működik majd, megteremti a Kreml lehetőségét arra, hogy egy csomópontban rendelkezzen Európa orosz irányból érkező gázellátása felett. 

Ebben a forgatókönyvben az Északi Áramlat 2 megépülése ürügy lehet Oroszország számára arra is, hogy kiterjessze katonai befolyását, mint ahogy hasonlóan használta az infrastruktúrabővítést az Azovi- és a Fekete-tengeren is."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.