Trump szlogenjét felidézve startol a német elnökségi program

2020-06-25 18:18:00
A német szövetségi kormány jóváhagyta az uniós elnökségi programot. Az ezzel kapcsolatos sajtóközleményből az derül ki, hogy a program kulcsfogalma a szolidaritás lesz.

A német szövetségi kormány jóváhagyta a német uniós elnökségi programot, amelynek szlogenje a 2016-os elnökségi választások tükrében sokak számára ismerősen csenghet („Gemeinsam. Europa wieder stark machen.” – „Tegyük együtt újra erőssé Európát.”). 

„Németország motorként és moderátorként kíván hidakat építeni [az álláspontok között], hogy közösen megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyek mindenki számára kedvezőek.” - áll a Heiko Maas német külügyminiszter által közzétett sajtóközleményben, amiből többek között az is kiderült, hogy

a német soros elnökség a szolidaritás jegyében telik majd.

Ez ugyanis az Európai Unió központi alapelve, ennek megfelelően a német elnökség is ezt a vonalat erősítené az elkövetkező időszakban – mutat rá Maas. 

A külügyminiszter megemlékezik a koronavírusról is, amelyből a közlemény szerint csak közösen, együttes erőfeszítésekkel lehet kilábalni. A válság ugyanakkor megmutatta azt is, hogy Európa szolidaritás, kompromisszumkészég és szociális biztonságért kiált. 

Az elvi jelentőségű kinyilatkoztatásokhoz Maas cselekvőképességet is párosítana

annak érdekében, hogy az Európai Unió geopolitikai önrendelkezése kiteljesedhessen. Ehhez azonban Maas közleménye szerint ki kell jelölni azokat a stratégiai területeket (pl. klímaváltozás, menekültügy, jogállamiság, digitalizáció stb.), amelyek mentén a geopolitikai célok megvalósítása megtörténhet.

A német elnökség prioritásai között első helyen a járvány okozta válság gazdasági és szociális kártételeinek leküzdése szerepel, de hangsúlyt kap az innováció és az igazságosság is. A német kormány számol a Brexit okozta nehézségekkel – magával a kilépéssel, amely valószínűleg az ősz problémája lesz – s a július 17-18-i állam- és kormányfői szintű tanácsi ülés alkalmával számítana a gazdaságfellendítési program elfogadására is.

Az elnökség mérföldköveiről a folyamatosan frissülő honlapon közzétett elnökségi naptár árul el többet, s a teljes elnökségi program nagyjából június legvégére várható.

A világ – de legalábbis Európa– szeme tehát Németországon. A koronavírus ugyanis minden bizonnyal felülírt mindent, amivel a német vezetés a válság kirobbanását megelőzően számolt; mégis, az Unió legerősebb gazdasági erőforrásai rendelkező tagállamaként az ország jó pozícióból vághat neki a közösség gazdasági újjáépítésének. A nyomás természetesen így is nagy, tekintettel arra, hogy a koronavírus okozta válság enyhítése mellett még

legalább három olyan sarkalatos témakört is kezelni kell, amelyek közül minden bizonnyal egy is elegendő lenne egy félévre. 

Ilyen például a költségvetés kérdése, de hasonlóan sarkalatos ügynek számít a migráció ügye is, ami igencsak reformokért kiált. Ennek kapcsán Németország még márciusban köteleződött el a tárgykör revíziója mellett annak érdekében, hogy a felelősségi rendszer új alapokra kerüljön, megelőzendő azt, hogy bizonyos tagállamok aránytalan migrációs nyomással szembesüljenek.

Szemlézte Dobozi Gergely