A Woke hajnala

2020-08-03 18:33:00

Lance Morrow
Napjaink „cancel kultúrája” leginkább egy zombi-apokalipszisre hajaz.

"Mindaz, ami jelenleg napjaink amerikai baloldalával történik – s amilyen szürreális sebességgel, éppúgy, mint az 1940-es évek Franciaországával – felettébb aggasztó. A »wokeness« [a fehér faji elnyomás elleni radikális állásfoglalás] és a [véleménynyilvánítás miatti retorziókat kilátásba helyező] »cancel-kultúra« nem valamiféle idealizmus, hanem maga a klinikai őrületet verdeső virtus.

A »wokeness« főleg két területre koncentrál – a faji és a nemi megkülönböztetés kérdésére. Álmaikban a természet alapvető különbségtétele (vagyis a születési nemeken alapuló továbbörökítés törvényszerűsége) oldódik fel különféle identitások pajkos ábécéjében. Csak egy szavukba kerül, s a férfiak nőkké avanzsálnak, sőt, választásuk szerint akár saját gyermeket is szülhetnek – halál mindazokra, akik ezt megkérdőjelezik! 

A »cancel-kultúra« – ami a »wokeness« militarizált leányprojektjének is tekinthető – hatalma abban áll, hogy félelmet gerjeszt. A pozícióvesztéstől, a jó hírnév, vagy akár a baráti kör csorbulásától való félelem ugyanis az, ami erősíti és hatalomban tartja a »cancel-kultúra« hangadóit.

A »cancel-kultúrára« való leghatékonyabb ellenszer az lenne, ha a karizmatikus szenior vezetők – például dékánok, patinás kiadók vezetői, cégvezetők stb. – együtt emelnének szót. Csakhogy erre vajmi kevés esély mutatkozik: a »woke-hoz« tartozók ugyanis falkákban vadásznak, a tényleges hatalommal rendelkezők pedig nem mernek lépni."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.