Az amerikai hagyományok és maga az alkotmány is a Demokraták támadása alatt áll

2020-08-13 18:38:00

Victor Davis Hanson
Fox News
Minden jel arra utal, hogy az amerikai baloldal retteg egy második Trump-ciklustól.

"Több 2020-as Demokrata elnökjelölt-aspiráns érvelt az elektori kollégium eltörlése mellett. Az egykor oly magabiztos induló, Elizabeth Warren szenátor egyenesen így fogalmazott: „én tervezek az utolsó olyan elnöke lenni Amerikának, akit az elektori kollégium választott meg.”

Alapítóatyáink szándéka az elektori kollégiummal az volt, hogy a kisebb államok is jelentőséggel bírhassanak a nemzeti választások alkalmával. 

Abból a célból, hogy kikerüljék az Alkotmányt, a Demokraták kidolgozták a „Nemzeti Népszerűségi Szavazásról Szóló Államközi Megállapodást” – egy olyan paktumot, amely arra kötelezi az állami elektorokat, hogy a nemzeti szinten legnépszerűbb jelöltre adják le a voksukat - akár saját államuk preferenciái ellenére is. [megjegyzés: a választók ténylegesen arról szavaznak, hogy saját államuk melyik elnökjelöltet támogassa]. 

Mindeddig 15 állam csatlakozott a paktumhoz – ez mindösszesen 73 százalékát teszi ki annak a 270 elektori szavazatnak, amely az elnökség elnyeréséhez szükséges.

Minden jel arra utal, hogy az amerikai baloldal retteg egy második Trump-ciklustól, amely lehetővé tenné az elnök számára, hogy a két terminus alatt 4 vagy 5 bírói helyet elintézzen a Legfelsőbb Bíróságban."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.