Országszerte tapasztalható vandalizmussal néznek szembe a holland rendőrök

2020-08-19 13:29:00
Szociológusok szerint a Hollandiában élő marokkói származású ifjúság kilátástalan életfeltételei és az unalom állhat a vandálkodás hátterében.

Zavargások törtek ki Hollandia-szerte – írja a holland De Standaard. A lap értesülései szerint a holland rendőrség az ország több pontján is összecsapott a jellemzően pirotechnikai eszközökkel „dolgozó” fiatal vandálokkal.

Ahogy arról a lap is beszámol, a múlt hét óta tartó erőszakhullám azért sem csitul, mert a közösségi médiában sorra látnak napvilágot olyan bejegyzések, amelyek a vandalizmusban való részvételre buzdítanak. 

E vonatkozásban csaptak össze a rendőrök és a fiatalok több napon keresztül is Hollandia harmadik legnagyobb városának Hágának bevándorlók által lakott városrészében, Schilderswijkben. Emellett a hatóságok atrocitásokról számolnak be Utrecht tartományban is, ahol kijárási tilalmat rendeltek el több településen, így Amersfoortban is.

(Megjegyzés: összecsapásokra került sor más városokban, így Groningenben, Tilburgben, Almeereben és Geleenben is).

Mark Rutte holland miniszterelnök elítélően nyilatkozott a zavargásokról, „fékezhetetlen csőcseléknek” nevezve a benne résztvevőket.

„Nem vagyok szociológus, és nem is szándékozom azzá válni. Amit látok, az őrület, amelyre nem vagyok hajlandó magyarázatot keresni. Megálljt kell parancsolni a folyamatnak.” – fogalmazott a politikus, nyilatkozatában rávilágítva a szülői felelősség kérdésére is.

Martin Sitalsing rendőrkapitány is osztja Rutte álláspontját, megjegyezve, hogy a közösségi média valóban szerepet játszik az események eszkalálódásában. Sitalsing azt is rögzíti, hogy tekintettel arra, hogy ezek a fiatalok tényleges bűnelkövetők, cselekményeiknek hosszú távú következményei lesznek, nevük megjelenik majd a bűnügyi nyilvántartásokban is. A helyzet komolyságát kiemelve teszi hozzá, hogy ezzel a fiatalok könnyedén egyfajta „ördögi körben” találhatják magukat. Sitalsing állítása szerint éppen ezért a szigorú rendőri fellépés híve, mindazonáltal rögzíteni kívánja, hogy hosszú távon szükséges perspektívát is kínálni ezeknek a fiataloknak.

Ahogy arról a De Standaard is beszámol, a holland média az unalmat, a hőhullámot és a koronavírust teszi együttesen felelőssé a kialakult helyzetért.

A megszólaltatott szociológusok és kriminológusok szerint Hollandiában „nagy múltja van” a hasonló zavargásoknak

egyikük külön disszertációt is írt az erőszakra hajlamos marokkói holland fiatalságról. A szociológiai magyarázat ennek megfelelően együttesen a perspektíva hiánya, a gyenge szociális háló, és a kis élettérben együttélésre kényszerített nagycsaládosok életvitele.