Még mindig van időnk arra, hogy tegyünk az USA-beli elnökválasztás befolyásolása ellen

2020-09-14 17:30:00

Jamil N. Jaffer
Kevesebb mint két hónappal a választás napja előtt még épp időben vagyunk ahhoz, hogy feltérképezzük az elektori rendszer sérülékenységét.

"Időről időre mindkét oldal politikusai aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy az elnökválasztást külső befolyás érheti; miközben az egyik térfél orosz illetve kínai befolyástól és a választás eredményének hiteltelenségétől, a másik a koronavírus és az arra adott kormányzati reakciók káros hatásaitól tart.

Az ok tulajdonképpen lényegtelen, az pedig kevéssé vitatott, hogy választásaink évtizedek óta a külföldi befolyásszerzés célpontja. Amiben a mai helyzet kifejezetten különbözik a korábbiaktól, az az, hogy a választás befolyásolására irányuló törekvések ma olyan körülmények közepette érik Amerikát, amelyek az egész nemzet szélsőséges sérülékenységét eredményezik. Masszív gazdasági problémáknak lehetünk tanúi, a világgazdaság részleges leállása közepette. Ezzel egy időben városaink a társadalmi egyenlőtlenség és a rasszizmus miatt lángokban állnak. S ezek a tényezők még csak nem is befolyásolják azt az egyre inkább mélyülő szakadékot, amely a két nagy politikai oldalt elválasztja egymástól.

A kérdés a következő: mit tehetünk ma, ennyire közel az elnökválasztás időpontjához? A válasz meglehetősen egyszerű: az Egyesült Államok politikusainak – pártállástól függetlenül – arról kellene biztosítaniuk az amerikai népet, hogy minden tőlük telhető, szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a szabad és fair választásokat elősegítő körülményeket."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.