A némítógomb nyerheti a következő elnökjelölti vitát

2020-10-20 10:02:00
Új szabályokat alkalmaz az elnöki vitabizottság. Ezek közül a legjelentősebb, hogy le lesz némítva annak a jelöltnek a mikrofonja, aki épp nem kapott szót, s bármely, ennek ellenére tett közbevetés az illető jelölt beszédidejének rovására megy.

Új szabályok szerint vitázhat csütörtökön a két amerikai elnökjelölt, a demokrata Joe Biden és a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump. Az Egyesült Államokban az elnökjelölti viták megszervezéséért felelős elnöki vitabizottság (Commission on Presidential Debates) döntésének értelmében

le lesz némítva annak a jelöltnek a mikrofonja, aki épp nem kapott szót – így csak az beszélhet, akinek kérdést tettek fel.

A hatszor 15 perces blokkokból álló másfélórás elnökjelölti vitában blokkonként mindkét jelölt két percet kap arra, hogy félbeszakítás nélkül, egybefüggően prezentálja mondanivalóját. Ezt követi majd a nyílt vita.

„Annak érdekében, hogy érvényt szerezzünk ennek a hallgatólagos szabálynak, csak annak a jelöltnek lesz aktív a mikrofonja ez alatt a két perc alatt, aki a szabályzat értelmében szót kap.”

– áll az elnöki vitabizottság hétfői közleményében.

A nyílt vita során a moderátorok mindkét jelölt mikrofonját aktiválják majd.

A bizottság az idézett közleményben szólt arról is, hogy a döntéssel bizonyára nem lesz mindkét oldal elégedett. Sőt, ahogy az a kommunikációban áll,

„az egyes kampánystábokkal folytatott egyeztetéseinket követően nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy egyik oldal sem lehet teljesen elégedett a bejelentett új szabályokkal.

Az egyik oldal úgy gondolhatja, hogy túl messzire mentünk, a másik pedig azt, hogy nem mentünk elég messzire. Mi azonban meg vagyunk győződve arról, hogy ezek a lépések arányosak, és hogy az amerikai emberek érdekét szolgálják, aki számára a vitát rendezzük.”

A The Guardian értesülései szerint a Trump-stáb tiltakozik ugyan az intézkedések ellen, ettől függetlenül a jelenlegi elnök részt vesz a csütörtök esti megmérettetésen –

ez ugyanis az utolsó lehetőségeinek egyike arra, hogy még a november 3-ai választást megelőzően elérje a szélesebb nyilvánosságot.

„Trump elnök elkötelezett amellett, hogy vitába szálljon Joe Bidennel – még annak ellenére is, hogy az ellenzéki befolyás alatt álló bizottság az utolsó pillanatban módosította a vita szabályait, annak az utolsó kísérletnek a jeleként, hogy előnyös helyzetbe hozzák az általuk támogatott jelöltet”

– kommentálta a bizottság lépését Trump kampánymenedzsere, Bill Stepien.

Biden stábja a The Guardian értesülései szerint mindezidáig nem nyilatkozott az ügyben.

Trump az újságíróknak nyilatkozva szólt az új feltételrendszerről:

„részt veszek ugyan a vitán, de nagyon is igazságtalannak tartom, hogy változtattak a témákon, mint ahogy azt is, hogy ismét egy teljesen részrehajló moderátort kapunk.”

Ahogy arra a lap is emlékeztet, a változást a „kaotikusra” sikeredett szeptember 30-ai vita indokolta, amikor az elnökjelöltek egymás szavába vágva vagdalkoztak a vita során.

A The Guardian arról ír, hogy Trump többször is akadályozta Bident abban, hogy közölje mondandóját, kihozva ezzel sodrából a demokrata jelöltet. A türelmét vesztett Biden a vita egy pontján pedig a következőképpen szólt a jelenlegi elnökhöz:

„Befognád, ember? Ez annyira »elnökietlen«.”