Véletlenül helyezett szabadlábra egy olasz maffiavezért a spanyol bíró

2020-10-21 12:59:00
A spanyol és olasz rendőrség többéves munkáját lehetetlenítette el egy váratlan bírói döntés, amivel a spanyol bíróság szabadlábra helyezett egy többszörösen körözött olasz maffiavezért.

Október 12-én a spanyol rendőrség hivatalos közleményben adott hírt arról, hogy az olasz hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült letartóztatni Vittorio Rasot, az egyik legkiterjedtebb maffiahálózat vezető tagját. A 'Ndrangheta nevet viselő calabriai bűnszervezet latin-amerikai kapcsolatai révén az európai drog- és fegyverkereskedelem egyik meghatározó szereplője lett, így

a kétéves spanyol-olasz nyomozómunka sikere európai szinten is kimagasló teljesítmény. 

Azonban a letartóztatását követően Alejandro Abascal bíró váratlanul a maffiavezér azonnali szabadon bocsátásáról döntött. A bíróság a döntését azzal indokolta, hogy gyanúsítottat zsarolással vádolják, így az ügyben eljáró bíró Raso letartóztatását nem látta indokoltnak.

A bíró pár órával a döntést követőn szerzett tudomást arról, hogy valójában egy maffiavezért engedett szabadon. 

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy rendőrség állítása szerint a hatóság egy háromoldalas anyagot adott át a bíróság számára, melyben tételesen szerepelt, hogy Rasot több zsarolási ügyben 15, illetve 20 év börtönbüntetésre ítélték, valamint további 20 évet kapott drogkereskedelem miatt.

Raso szabadon engedését követően az olasz rendőrség további dokumentumok megküldését helyezte kilátásba, melyek részletesen tartalmazták Raso ügyeit. A spanyol bíróság a beérkezett információk alapján új elfogatóparancsot adott ki, de

az olasz maffiózónak nyoma veszett.

A bűnöző feltehetően kihasználta az ügyben eljáró szervek közötti kommunikációs hézagot, és szabadlábra helyezését követően rögtön elhagyta az országot.

Gergi-Horgos Mátyás