Black Lives Matter néven kéri pártként való regisztrációját egy szervezet az Egyesült Királyságban

2020-10-27 17:08:00
Egy szervezet Black Lives Matter néven kéri pártként való bejegyzését az Egyesült Királyság hatóságaitól. Az eset pikantériáját az adja, hogy a mozgalom hivatalos brit leányszervezete elhatárolódik az esettől.

Black Lives Matter néven kéri pártként való bejegyzését az Egyesült Királyságban egy szervezet. A regisztrációt kérelmező csoport tevékenysége az Egyesült Királyság teljes területét lefedné, Skóciában és Walesben pedig külön projekteket is alapítana. Ezen túlmenően pedig megmérettetné magát a jövőre esedékes helyhatósági választásokon, s a Telegraph szerint bejegyzése esetén indulására Londonban is számítani lehet.

A Telegraph értesülései szerint a regisztráció kapcsán mutatkoztak bizonyos anomáliák, ugyanis az eredeti, USA-beli Black Lives Matter mozgalom brit „leányprojektje” (BLM UK) újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy a most bejegyzett pártnak bárminemű köze is lenne az anyaszervezethez.

„A BLM UK-nek nincs arra vonatkozó szándéka, hogy politikai pártot alapítson. A kérdésben szereplő szervezet semmilyen módon nem kötődik hozzánk.” – áll a BLM UK közleményében.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy a bejegyzési szándék közvetlenül magától az USA-beli anyaszervezettől érkezik-e, ugyanis az nem válaszolt a Telegraph kérdéseire.

Ahogy azt a lap is rögzíti, ha a mostani szervezetet bejegyzik, az elmúlt hetek során ez lesz a második eset, hogy a BLM által inspirált mozgalmat regisztrálnak az Egyesült Királyságban. Idén nyáron ugyanis a magát „Oxford Fekete Párducának” nevező Sasha Johnson BLM UK-aktivista alapított pártott Taking The Initiative Party („vegyünk fel kezdeményező szerepet párt, TTIP”) néven.

Johnson azzal szerzett nevet a brit közéletben, hogy az Oxford University-n található Cecil Rhodes-emlékmű lerombolása mellett kampányolt, s azt ígérte, hogy pártja lesz az Egyesült Királyság történetének legelső feketebőrű által vezetett politikai közössége.

Mint ismeretes, az eredeti mozgalmat a rendőri brutalitás áldozatául esett George Floyd halála hívta életre, s a fekete egyenjogúságért küzdő mozgalom egyik fő programpontja a rendőrség leépítése Egyesült Államok-szerte.

Fotó: a Black Lives Matter nevű mozgalom tüntetése a londoni Hyde Parkban.