Hatalmas kihívás elé állítja Európát a koronavírus-járvány második hulláma

2020-10-29 18:19:00
Folyamatosan gyorsul a koronavírus-járvány terjedése Európában, melynek hátterében a vírus új mutációja áll. Az Európai Bizottság a nyugat-európai intenzív osztályos ágyak véges kapacitására figyelmeztet, miközben egyre több uniós tagállam szigorít saját járványügyi intézkedésein.

A vírus gyors terjedésében szerepet játszik, hogy a koronavírus egy új mutációja jelent meg Európában, így a legtöbb megbetegedés hátterében már ez az új variáns áll. A kutatók szerint a mutáció spanyol mezőgazdasági munkások szervezetében jelent meg először,

a betegséget a Spanyolországban nyaralók hurcolták át más országokba.

Az Egyesült Királyságban például az új megbetegedések több mint 80 százalékáért ez a variáns felel. 

A rekord magas megbetegedési mutató miatt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arra kérte az európai országok vezetőit, hogy mérjék fel az intenzív betegellátó osztályok kapacitásait.

Belgium két héten belül kimeríti erőforrásait, Hollandia a kialakult gócpontokból Németországba szállítja a betegeket, míg a francia intenzív osztályos kórházi ágyak közel fele már most foglalt.

Miközben az Európai Bizottság elnöke a betegek tagállamok közötti átcsoportosítását helyezte kilátásba, több uniós vezető is járványügyi szigorítások bevezetéséről döntött. 

Angela Merkel szerdán jelentette be, hogy november 2-án életbe lépnek a szigorúbb járványügyi szabályok. Így jövő hét hétfőtől november végéig többek között az éttermek, a színházak és a kozmetikai szalonok is bezárnak, a szállodák pedig nem fogadhatnak vendégeket. A közösségi távolságtartás betartása érdekében maximum két háztartás tagjai tartózkodhatnak egy légtérben. Az óvodák, iskolák, kis- és nagykereskedelmi üzletek azonban továbbra is nyitva maradhatnak. 

Hasonlóan keleti szomszédjához, Franciaországban is új, szigorított intézkedésekkel próbálják lassítani a vírus terjedését. Emmanuel Macron szerda esti televíziós beszédében kijelentette, hogy

a második hullám rosszabb lesz, mint az első, a betegség ugyanis most még több áldozatot követelhet.

A ma éjféltől életbe lépő szigorítások magukban foglalják az éttermek és szórakozóhelyek bezárását, illetve szigorú beutazási és kijárásai korlátozásokat is. A francia elnök azonban aláhúzta, hogy a tavaszi korlátozásoktól eltérően most továbbra is nyitva maradhatnak az iskolák, a gyárak és a kis- és nagyvállalatok, mivel a „gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze”.  

Mindeközben Spanyolországban is új intézkedések bevezetése mellett döntött a kormány, így a spanyol lakosság most újabb kijárási korlátozásokkal néz szembe. A szocialista-kommunista kormány azonban országos intézkedések helyett a helyi szabályok szigorítására helyezi a hangsúlyt. Hétfőtől ezért újabb 15 nappal meghosszabbították a szükségállapotot, de Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök további fél évig fenntartaná a különleges jogrendet. Ezt a spanyol törvényhozás ma el is fogadta, így

május 9-ig szükségállapot lesz Spanyolországban, a további járványügyi szigorításokat viszont nem a központi, hanem a tartományi kormányok rendelhetik el. 

Gergi-Horgos Mátyás