Nemet mondott az azonos neműek párkapcsolatára Lettország

2020-10-30 11:05:00
A lett törvényhozás tegnap az azonos neműek kapcsolatának törvénybe iktatására irányuló népi kezdeményezés elutasítása mellett döntött, a téma azonban továbbra is napirenden lesz Lettországban.

Az azonos neműek élettársi kapcsolatának bejegyzéséről szóló petíciót több mint 10 ezer állampolgár írta alá, így az a lett parlament elé került. Marija Golubeva, a liberális Fejlődésért/Igent Mondunk pártszövetség képviselőnője – aki homoszexualitását nyíltan vállalja – felszólalásában hangsúlyozta, hogy

Lettország azon utolsó európai országok egyike, ahol még nem lehetséges a polgári partnerség bejegyzése.

Sokan ezért olyan európai országot választanak új otthonuknak, ahol a törvények nem akadályozzák, hanem támogatják az azonos neműek párkapcsolatát.

A lett parlament Mandátum, Etikai és Beadványok Bizottsága a képviselőket a kezdeményezés leszavazására buzdította. Janīna Kursīte-Pakule, a Bizottság elnöke jelezte, hogy a javaslat alkotmányellenes, mivel a Lett Köztársaság Alkotmánya egy férfi és egy nő alkotta szövetséget ismer el bejegyezhető kapcsolatként. Így alkotmánymódosítás nélkül nem lehet elfogadni a kezdeményezést, azonban ehhez önmagában nem elég 10-15 ezer állampolgár aláírása.

A képviselők végül 55-30 arányban leszavazták az állampolgári indítványt. 

Az azonos neműek kapcsolatának bejegyzése körüli vita várhatóan tovább bonyolódik Lettországban, mivel Marija Golubeva liberális politikus felszólalásában jelezte, hogy leszavazás esetén a kezdeményezők újabb petíciót nyújtanak majd be. 

Gergi-Horgos Mátyás