Franciaország megvétózhatja a Brexit-megállapodást

2020-12-04 15:40:00
Franciaország vezetésével, holland, belga és dán támogatás mellett látszik körvonalazódni egy vétókoalíció arra az esetre, ha az Európai Unió és az Egyesült Királyság főtárgyalója nem megfelelő megállapodást kötne a Brexitre vonatkozóan.

Még mindig nagy a kockázata annak, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió nem képes megállapodni a Brexitet követő gazdasági viszonyokat illetően” – nyilatkozta Clement Beaune, Franciaország Európa-ügyi minisztere, hozzátéve, hogy amennyiben egy nem jó megállapodás születne, Franciaország vétót fog emelni ellene.

Közlöm a halászaink, iparosaink, és állampolgáraink számára, hogy rossz feltételekkel nem fogadunk el semmiféle megállapodást” – kívánta rögzíteni Beaune az Europe 1 nevű rádiócsatorna műsorában.

Beaune a halászokat nem véletlenül említi célzottan: a megállapodás egyik kerékkötője épp az, hogy az Európai Unió halászai milyen terjedelemben és feltételekkel férhetnek hozzá a brit fennhatóság alatt álló vizekhez.

Az Európai Unió attól tart ugyanis, hogy az Egyesült Királyság torzítaná a kereskedelmet különféle állami ösztönzők, illetve szociális és munkaerőpiaci intézkedések útján.

Ha a megállapodás rossz, ellenezni fogjuk. Minden országot megillet a vétó joga, erre lehetőségünk van … amint birtokunkba kerül, hozzákezdünk a tervezet szövegének elemzésének” - folytatta Beaune. 

A Reuters emlékeztet arra, hogy január óta, amióta az Egyesült Királyság kilépett ez Európai Unióból, mindkét fél arra törekszik, hogy még az átmeneti időszak (transition period) alatt, január 31-éig megállapodás szülessen.

Ahogy arról a The Guardian is ír, mind az uniós, mind pedig a szigetországi fél e hét vasárnapját tekinti a lassan egy éve húzódó tárgyalássorozat véghatáridejének.

A The Week értesülései szerint a francia kormányzat élvezi Belgium, Hollandia és Dánia támogatását is. Mi több, a lap a Bloomberg cikkére hivatkozva állítja, hogy Franciaország uniós nagykövete azzal igyekezett nyomást gyakorolni Michel Barnierre, az Európai Unió Brexit-főtárgyalójára, hogy „milyen rosszul is mutatna az, hogy egy olyan megállapodást köt meg, amelyet az uniós vezetők ezt követően nyilvánvalóan megvétóznak”.

A Daily Mail szerint most az látszik körvonalazódni, hogy ha sikerül is elkerülni a franciák által belengetett vétót, az egy olyan kompromisszumot jelent, amelyben a lényeget tekintve az Egyesült Királyság azt mondhatja, hogy megnyerte a játszmát, az Európai Unió pedig azt, hogy nem veszítette el.

Szemlézte: Dobozi Gergely