Hogyan támogathatna Biden egy újabb Arab Tavaszt

2021-01-04 15:33:00

Bloomberg
A régió saját jövőjét alakítja, de a Nyugat segíthet ebben.

"Tíz éve annak, hogy egy tunéziai gyümölcskereskedő, Mohamed Bouazizi magát az igazságtalanság és a korrupció elleni tiltakozásképpen a publikum előtt felgyújtva, népmozgalmat indított az arab világban. Nem telt sok időbe, hogy tette következtében Tunéziában, Egyiptomban és Jemenben hosszú ideje regnáló diktátorok bukjanak meg.

Az esetleges beavatkozás lehetőségét mérlegelve, az eseményeket a Nyugat leginkább tétován szemlélte. Barack Obama elnök csak mérsékelt támogatásáról biztosította a tüntetőket, s ekként cselekedtek az európai vezetők is.

(…)

Az első Arab Tavasz reményei hamar elszálltak.

Ha mindössze kísérlet szintjén is, de egy második Arab Tavasz lehet épp kibontakozóban. Algériában és Szudánban az emberek máris fellázadtak a korrupt rezsimek leváltása céljából. Minden problémája ellenére Tunézia frissen megalakult demokráciája még mindig a helyén van.

(…)

Az Izrael és az arab világ tekintetében bekövetkezett viszonylagos összhang megteremtése Donald Trump elnök hiteles teljesítményei közé tartozik. Bölcs döntés volna Joe Biden megválasztott elnök részéről, hogy építsen erre a sikerre, miközben garanciát nyújt arra, hogy a reformok és a jólét ösztönzése a Nyugat szélesebb érdekeit szolgálja.

A legkézenfekvőbb lehetőség Szudánban rejlik, amely egyike azon országoknak, amelyek elismerték Izrael létjogosultságát. (…) Biden gyors, és meghatározó változást hozhat azzal, ha Amerikai segítséget csatornáz a területre. 

(…)

Algériában Bidennek európai szövetségeseivel kellene együttműködnie – e szövetségesek ugyanis szorosabban kötődnek az itt uralkodó elithez. Itt a Hirak nevű mozgalom demokratikus vívmányait lehetne támogatni.

(…)

Egyiptom másfajta kihívást jelent. A katonai múlttal rendelkező Abdel-Fattah El-Sisi elnök ugyanis még inkább elnyomó vezetőnek tekinthető, mint amilyennek elődje – egyúttal a tíz éve kirobbant tiltakozások célpontja – Hosni Mubarak bizonyult. Biden kötelessége, hogy amerikai közreműködéssel (…) elősegítse a demokratikus normák érvényesülését.

A Szíriában, Líbiában és Jemenben dúló polgárháborúk csak még követhetetlenebbé váltak az elmúlt évek során. Mégis, még ezeken a helyeken is van ok a reményre – van ugyanis lehetőség hol segíteni.

(…)

Egyre sürgetőbb újabb erőfeszítéseket tenni a konfliktusok feloldása érdekében, s Biden vezető szerepet adhat az Amerikai Egyesült Államok számára. A különleges küldött kinevezése erre a feladatra (…) a megválasztott elnök erre utaló szándékaként is felfogható.

Joe Biden célja, hogy visszaállítsa Amerika vezető szerepét a demokratikus értékek előmozdítása során. Röviddel hivatalba lépését követően egy „Demokráciák Csúcstalálkozója” névre hallgató rendezvényt kíván szervezni. Jóhiszeműségét a megválasztott elnök nem is tudná jobban bizonyítani, mint ha támogatna egy újabb Arab Tavaszt."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.