Közös zászló alatt létrejött az Európai Unió első közös rendvédelmi szerve

2021-01-12 17:13:00
A Frontex és az Europol közötti együttműködés szorosabbá tételével az európai integrációs folyamatok új szintre léptek. Jól szimbolizálja ezt a Frontex új uniformisa, amelyen az uniós zászló jól látható helyen került elhelyezésre - tudósít az Express.

Új egyenruhát kapott az Európai Unió határrendészeti szervezete (egyúttal parti őrsége) – vagyis a Frontex – adta hírül az Express. A lap a Frontex hivatalos közleményét idézve állítja, hogy a lépéssel az Európai Unió újabb jókora lépést tett az integráció irányába. A közleményben a következő áll: „az Európai Unió – történetében egyedülálló módon – az Európai Határ- és Parti Őrség felállításával saját egyenruhás szolgálatot hozott létre.

A Frontex működését az Európai Unió éves költségvetéséből finanszírozzák, elsődleges feladata pedig az Európai Unió külső határainak védelme.

A szervezet légi és vízi egységekkel is rendelkezik, így a Földközi-tengeri irreguláris migrációs útvonalakon is bevethető. Ezen túlmenően a Frontex költségvetése lehetővé teszi azt is, hogy a Franciaország mint uniós tagállam, valamint az Európai Unióból kilépett Egyesült Királyság közötti La Manche-csatorna is uniós felügyelet alatt legyen.

A készenléti alakulat („Standing Corps”) munkatársai új egyenruhát is kaptak; a sötétkék uniformison jól látható helyen került elhelyezésre az Európai Unió aranycsillagos zászlaja.

A Frontex a jövőben szorosabb együttműködésre törekszik az Európai Unió bűnüldöző ügynökségével, az Europollal is: a két testület közös személyzet alkalmazása útján tesz a jövőben bünüldözési erőfeszítéseket, egyszersmind törekszik majd az illegális migráció megfékezésére.

Örülök, hogy a Frontex összekötő tisztjét üdvözölhetem hágai parancsnokságunkon. A közel 50 államból és ügynökségektől érkező több mint 250 rendőrt magába foglaló személyzetével az Europol Európa legnagyobb bűnüldöző hálózatának tekinthető. Az összekötő tisztek egy azonos helyszínen tarthatják nap mint nap egymással a kapcsolatot. Erős nemzetközi munkakapcsolatok létrehozására és koordinált bűnüldözési műveletek végrehajtását tűztük ki célként, továbbá megosztjuk egymással a tudomásunkra jutott bűnügyi információkat, ideértve a bűnüldözési »jó gyakorlatokat« is.” - nyilatkozta az Europol igazgatója, Catherine de Bolle.

Tavaly az Európai Unió költségvetéséből 460 millió euró összegű forrás jutott a Frontex részére.

Az Express tudósítása itt érhető el.