Eljöhet a digitális euró ideje?

2021-01-22 14:47:00

Leo Van Hove
A digitális euró ötvözi az elektronikus fizetőeszközök hatékonyságát a központi bank által kibocsátott pénz biztonságával.

„Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke múlt héten úgy fogalmazott, hogy az EKB komolyan fontolgatja a digitális euró bevezetését – egy központi bankok által szabályozott fizetőeszközt, amely mindenki számára elérhető.

A bankjegyek velünk maradnak – mondta Lagarde egy online interjú keretében (,,,) - de úgy vélem, lesz digitális eurónk is.

A végső döntés idén nyáron várható. 

(…)

Az alapelvek jelentős része már ismert. Megnyilvánulásai alkalmával Lagarde újra és újra elmondta, hogy a digitális euró a készpénz kiegészítése, nem pedig helyettesítője lesz.

Ezen felül az eurózóna egyik tavaly októberi jelentésének egyik fő állítása, hogy a digitális valuta az olyan, a privát szektor által ösztönzött projektek kiegészítése is lenne, mint amilyen a European Payments Initiative (Európai Fizetési Kezdeményezés) is. Ez azt álláspontot az Európai Bizottság is megerősítette.

(…)

Az esetlegesen bevezetendő digitális euró egyik legfontosabb erénye annak kockázatmentessége. Ahogy azt Lagarde is hangsúlyozza, az Európai Központi Bank feladata, hogy a pénzbe vetett bizalmat megőrizze. A kereskedelmi bankoktól eltérően egy központi bank nem mehet csődbe, tekintettel a központi bankok pénzteremtő képességére.

Az Európai Központi Bank egyik legújabb sajtóközleménye szerint „a digitális euró ötvözi az elektronikus fizetőeszközök hatékonyságát a központi bank által kibocsátott pénz biztonságával.”

A digitális valuta egyik további megkülönböztetőjegye az adatvédelem lehet.

(...)

Ha az Európai Központi Bank valóban azt szeretné, hogy a digitális euró ne torzítsa a versenyt, vonzerejét mesterségesen csökkentheti például oly módon, hogy maximalizálja azt az összeget, amelyet egy fiókban birtokolni lehet; de beállíthat egy alacsony tranzakciós határértéket is.

Ily módon biztosítható lenne, hogy az új fizetőeszközt jellemzően kisértékű ügyletekhez használják – ahogy ez a készpénzre is jellemző ma.

Az ilyen és ehhez hasonló korlátozások azonban magának a fizetőeszköznek egyéb hatékonysági faktorait is korlátoznák, miközben az Európai Központi Bank e faktorokkal is számol. Az Európai Központi Bank ugyanis nemcsak a készpénz hanyatlására kíván ily módon válaszolni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.