Jelentősen korlátozza a szólásszabadságot több világhírű amerikai egyetem

2021-01-22 11:08:00
Az Egyesült Államokban országos problémaként van jelen, hogy az egyetemek belső szabályzataikkal jelentős mértékben korlátozzák a szólásszabadságot. Különösen aggasztó, hogy a korlátozások terén élen járnak azok a vezető amerikai oktatási intézmények, melyeknek példát kellene mutatni a többi egyetem számára.

A Foundation for Individual Rights in Education nevű amerikai szervezet 2021-es friss kutatása szerint az Egyesült Államokban az egyetemek 88 százalékán korlátozzák a szólásszabadságot. A tanulmány 372 négyéves képzést nyújtó állami intézményben és az ország 106 legrangosabb magániskoláiban vizsgálta az egyetemek „beszéd-kódex” (speech code) szabályzatait. A kutatók olyan szólásszabadsággal kapcsolatos területeket vizsgáltak, mint a gyűlöletbeszéd, az internethasználat, a tolerancia, a tisztelet, a zaklatás és a biztonság.

A speech code eredete arra vezethető vissza, hogy az elmúlt évtizedekben az egyetemi felvételiken fokozatosan csökkent a hátrányos megkülönböztetés, és egyre több nő, valamint kisebbséghez tartozó hallgató nyert felvételt. Az egyetemek ezen hallgatók védelme érdekében speech code-okat fogadtak el.

Az intézmények azonban figyelmen kívül hagyták ezen kódexek filozófiai, társadalmi és jogi következményeit,

így végül a bíróságok sok egyetemen betiltották ezen szabályzatokat. Napjainkban is számos olyan amerikai egyetem van, ahol léteznek olyan kódexek, amelyek nem veszik figyelembe a szólásszabadságot, mint alkotmányban garantált jogot. 

A felmérés az egyetemeket piros, sárga, zöld, valamint úgynevezett figyelmeztető kategóriákba sorolta annak alapján, hogy a kódexek hogyan szabályozzák a hallgatók szólásszabadságát. A zöld jelzésű egyetemek szabályzata nem tartalmaz szólásszabadságot korlátozó rendelkezéseket. Sárga színnel jelölték azokat az oktatási intézményeket, amelyekben csak kisebb körben korlátozzák a szólásszabadságot, így például a házirendben felsorolnak bizonyos tiltott témákat.

Piros jelzést azok az egyetemek kaptak, amelyeknek legalább egy szabályzata egyértelműen korlátozza a szólásszabadságot.

A legsúlyosabb eseteket külön jelzéssel látták el, hogy ezzel figyelmeztessék a tanulókat és oktatókat arra, hogy ezen oktatási intézmények saját értékrendjüket és belső szabályaikat a szólásszabadság garantálása elé helyezik. 

Pozitívum, hogy a figyelmeztető kategóriába csupán az egyetemek 1,7 százalék tartozik, míg a piros jelzésű amerikai egyetemek száma az elmúlt 13 év során fokozatosan csökkent. Idén 21,3 százalékra, amely közel 3 százalékos csökkenést jelent a tavalyihoz képest, azonban ez továbbra is magasnak mondató. Főleg annak tükrében, hogy a vizsgált amerikai egyetemek 65,3 százaléka sárga kategóriába került, és csak összesen 56 intézmény kapott zöld jelzést.

A világhírű amerikai egyetemek közül a Harvard és a Princeton is piros jelzést kapott, illetve sárga kategóriába került a Columbia és a Cornell Egyetem.

Ezzel szemben a Floridai és a Chicagói Egyetem zöld minősítésben részesült. 

A tanulmány kitér arra is, hogy a jelentésben tárgyalt korlátozások megreformálhatók, és a hallgatók, valamint a tanárok összefogásával jelentős változások idézhetőek elő, amennyiben tisztában vannak a jogaikkal. Az egyetemek alkotmányellenes szabályzatai ellen bírósági eljárást is lehet indítani, az állami egyetemeken lévő szólásszabadságot korlátozó rendelkezések ugyanis alá vannak vetve az alkotmányos követelményeknek. Azonban aggasztó tény, hogy a globális szinten is élmezőnybe sorolt amerikai oktatási intézmények piros és sárga jelzést kaptak, pedig ezen magas presztízsű intézményeknek példát kellene mutatni az összes tengerentúli egyetem számára.  

Szemlézte Gergi-Horgos Mátyás