A közösségi platformok szabályozásával szorítaná vissza az illegális tartalmakat a kanadai kormány

2021-01-25 15:05:00
A washingtoni események láttán a kanadai vezetés szigorítani szeretné a közösségi médiumok szabályozását, hogy az illegális és sértő tartalmak jelenléte csökkenjen az online térben.

A Capitoliumnál történtek hatására ismét előtérbe került a kanadai kormányon belül a közösségi médiumok szabályozásának kérdése. A hírek szerint a Justin Trudeau által vezetett baloldali kormány a washingtoni események fényében felülvizsgálná az online gyűlöletkeltés és zaklatás témájában készült javaslattervezetét, ami előre láthatóan a következő hetekben kerül a kabinet elé. 

A javasolt intézkedések várhatóan merítenek majd a világ más részein már elfogadott szabályozásokból,

így többek között a német példából, ahol a közösségi média platformoknak 24 órájuk van az illegális tartalmak eltávolítására, egyéb esetben súlyos pénzbírság terheli őket. Erre utal Camille Gagné-Raynauld, az örökségvédelmi minisztérium szóvivőjének kijelentése is, szerinte a jövőben a közösségi médiumoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a törvénysértő tartalak szűrésére, eltávolítására. 

A kabineten belül Steven Guilbeault örökségvédelmi miniszter és David Lametti igazságügyi miniszter felelős a javaslat létrehozásáért, amelyben részt vesz Bill Blair közbiztonságért felelős miniszter is. Guilbeault úgy véli, hogy bár a közösségi média platformok egyre aktívabbak az illegális tartalmak eltávolításában, a tervezett szabályozás hatékonyabb és hatásosabb lesz, mint az önszabályozás.

A cél az, hogy a szabad véleménynyilvánítás alapvető jogának tiszteletben tartása mellett a platformok távolítsák el a gyűlöletkeltő, terrorista propagandával, erőszakos és gyermekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos tartalmakat. 

A közösségi platformok a várható szabályozás hírének kapcsán azt nyilatkozták, hogy támogatnának egy átlátható szabályozást az illegális tartalmakkal kapcsolatban, és részt is vennének annak kialakításában, azonban egyelőre nem kaptak előzetes tájékoztatást a tervezett intézkedésekről. A német szabályozással kapcsolatban a szolgáltatók aggályaikat fejezték ki, meglátásuk szerint az illegális tartalmak eltávolítására rendelkezésre álló szűk határidő azt eredményezi, hogy olyan tartalmakat is törölnek, melyek nem sorolhatók az illegális kategóriába.

A kanadainak többsége egyértelműen támogatja az illegális és sértő tartalmakkal szembeni szigorúbb fellépést. Az ellenzéki pártok is alapvetően egyetértenek a szabályozás fontosságával, azonban aggályaikat fejezik ki a szólásszabadság esetleges túlzó korlátozása kapcsán. A tervezet február-márciusban kerülhet a kanadai parlament elé, így a szigorítással kapcsolatos belpolitikai vita a következő heteken fog tovább éleződni. 

Gergi-Horgos Mátyás