A Minority Safepack lesöprése miatt határozatot fogadott el a fríz parlament az Európai Bizottsággal szemben

2021-01-25 16:58:00
Az észak-hollandiai tartomány az Európai Bizottság döntése ellen foglalt állást, szerintük a Minority Safepack elutasítása sérti az európai demokratikus értékeket. Határozatukat a tagállami és a regionális kormányoknak is elküldik, hogy ezzel ösztönözzék a döntéssel szembeni ellenállást.

Frízföld regionális parlamentje egyhangú határozatot fogadott el az Európai Bizottság ellen, mivel az Ursula von der Leyen által vezetett uniós intézmény nem tett jogalkotási javaslatot a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés alapján. Mint az ismert, a Bizottság január 15-én tette közzé, hogy a javaslatcsomag mind a kilenc elemét teljes egészében elutasította, hiába állt ki több mint tizenegy tagállamban 1.123.422 uniós polgár az őshonos nemzeti kisebbségek védelme mellett.

A holland tartomány a frízföldi autonómia mellett kampányoló Fríz Nemzeti Párt kezdeményezésére fogadta el a közös állásfoglalást,

melyet meg fognak küldeni más országok nemzeti és regionális parlamentjeinek, hogy ezzel is ösztönözzék őket a véleménynyilvánításra. Továbbá megközelítőleg 150 Európában működő regionális médiumnak is eljuttatják a nyilatkozatot, hogy a kontinens minden szegletébe eljusson a hír. 

Sijbe Knol, a Fríz Nemzeti Párt frakcióvezetője abszurd helyzetnek ítélte, hogy az Európai Bizottság több mint 1,1 millió ember véleményét semmibe vette. Meglátása szerint a döntés az Unió demokratikus legitimitását is aláássa, hiszen a polgári kezdeményezést több tagállami és regionális törvényhozás is támogatta, így tett többek között a holland és a fríz parlament is. A polgári vélemény befogadására az Európai Parlament is nyitott volt, Knol szerint az európai demokrácia szempontjából nagyon rossz jel, hogy egy olyan kezdeményezést, mint a Minority Safepack egyszerűen félretesznek.

A politikus továbbá arra emlékeztetett, hogy

az Európai Unió létezését nem saját önös érdekeinek, hanem az embereknek köszönheti.

Európában 50 millió ember él olyan régiókban, ahol őshonos kisebbségi nyelvet is használnak, így van ez az észak-hollandiai Frízföldön is, ahol 650 ezer ember beszélni a helyi fríz nyelvet. A fríz törvényhozás volt az első olyan regionális parlament Európában, amely hangot adott felháborodásának, de könnyen lehet, hogy hamarosan további tartományok is csatlakoznak a közös fellépéshez. 

Gergi-Horgos Mátyás