Emmanuel Macron és a woke mozgalom

2021-02-18 13:49:00

The Wall Street Journal
Emmanuel Macron ma valódi közszolgaként próbálja pártokon átívelően képviselni a klasszikus liberális értékeket.

"Macron és minisztereinek munkáját az elmúlt hónapok során az amerikai egyetemek irányából érkező illiberális és megosztó filozófiák elleni küzdelem jellemezte. Macron októberben „bizonyos társadalomtudományi elméletek” ellen fakadt ki, amelyek megfogalmazása szerint teljes mértékben az Egyesült Államok irányából érkeznek Franciaországba. A politikus egészen pontosan a mindent a faji egyenlőség szemüvegén keresztül szemlélő gondolkodásmódról – vagyis a woke kultúra magjáról – beszél. 

(…)

Macron emellett a vallásos extrémizmus visszaszorításáért is küzd, ennek jegyében pedig a héten a Nemzetgyűlés első olvasatban az erre vonatkozó jogalkotási javaslatát is elfogadta. A francia elnök politikai és filozófiai célkitűzése, hogy a Franciaországot kívülről sújtó erőszakos szélsőségek elleni küzdelmet és a demokratikus értékek melletti kiállást összekösse egymással. 

(…)

Az amerikaiak minden bizonnyal csak kuncoghatnak azon, hogy a franciák így próbálnak fogást találni az „amerikai” woke kultúrán. (…) Macron ellenszenve a baloldali értelmiségiek és a radikális iszlamistákkal szemben részben abból adódik, hogy Marine Le Pen jobboldali politikus a következő választások alkalmával épp arra készül, hogy a szavazókat a mainstream politikusok ellen hangolja; s teszi majd ezt arra hivatkozással, hogy a politikaalkotók fősodrához tartozó döntéshozók egyszerre vallottak kudarcot a szélsőségesek visszaszorítása során, miközben időről időre bizonyítják, hogy hajlandóak meghajolni a politikai korrektség előtt.

(...)

Ezt az üzenetet az amerikai demokraták és progresszív akadémikusok minden bizonnyal elszalasztották, amikor a woke mámorában előkészítették a terepet Donald Trumpnak. De jól látható, hogy az üzenet ma is süket fülekre talál, tekintetbe véve azt, ahogyan elmulasztanak fellépni a média, Hollywood és a Szilícium-völgy progresszív cenzori csőcselékének tevékenysége ellen. Emmanuel Macron ma valódi közszolgaként próbálja pártokon átívelően képviselni a klasszikus liberális értékeket."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.