Jó néhány összeesküvés-elméletet igazolt akaratán kívül Greta Thunberg

2021-02-22 15:59:00
Egy indiai tüntetéshullám kapcsán Greta Thunberg zöld aktivista tudtán kívül ízelítőt adott abból, hogy hogyan lehet mesterséges módon további indulatokat szítani egy egyébként is feszült politikai helyzetben.

Százezrek tüntetnek Indiában Narendra Modi miniszterelnök ellen a kormány tavaly szeptemberében meghirdetett mezőgazdasági tárgyú jogszabály-módosításai miatt. A farmerek zömmel azt sérelmezik, hogy szerintük a módosítás következtében sorsuk a nagyvállalatokra lesz bízva, továbbá, hogy a kormány sem rögzített áron vásárol majd mezőgazdasági termékeket tőlük a továbbiakban.

Az első pillantásra belpolitikai ügynek látszó tüntetéshullámnak azonban van egy igen különleges vetülete is. Mára már korántsem számít meglepőnek, hogy a demonstrációkat a közösségi média felületein szervezik, hiszen a platformok közvetlen információtovábbítást tesznek lehetővé az állampolgárok között. Egy fokkal különösebb, ha egy-egy belpolitikai ügyet a nemzetközi közösség is felkap, ugyanakkor az átlagember ezt a jelenséget is könnyen a szolidaritás megnyilvánulási módjaként értékelheti.

Nem csoda, hiszen a világszerte ismert zöld aktivista, Greta Thunberg is a tüntetők mellé állt, Twitter-bejegyzésében kinyilvánítva, hogy „Szolidaritással állunk ki az indiai #FarmersProtest” mellett.” Ami az esetet különlegessé teszi, az Thunberg következő Twitter-posztja, miszerint

Ha esetleg segíteni szeretnétek, az ehhez szükséges eszköztárt itt találjátok.”

A posztban Thunberg egy Google-dokumentumcsomag linkjét helyezte el.

A dokumentumcsomagban – amíg a link elérhető volt – az érdeklődő pontos utasításokat találhatott arra, hogy milyen ütemezésben, s milyen tartalommal lehetne összehangolt hashtag-kampányt indítani a Twitteren. Az online mappában emellett előre elkészített médiatartalmak – képek, grafikonok, posztervázlatok, rövid videók és olyan cikkek linkjei – találhatók, amelyekkel Thunbergék a farmerek ügyét gondolták előremozdítani.

Greta Thunberg vélhetően túl szorgalmas volt; erre enged következtetni ugyanis a The American Conservative tudósítója, aki a delhi rendőrség értesülései hivatkozva állítja, hogy Thunberg kapkodva eltávolította a posztot, amelyet Disha Ravi, egy 21 éves indiai aktivista SMS-e előzött meg azzal a szöveggel, hogy

Francba, francba, francba...Kérlek ne tedd közzé az eszköztárt...benne van a nevünk is.

Greta Thunberg később újra élesítette az online mappa linkjét, az eredetihez képest módosított tartalommal.

A mappában tehát minden megvolt ahhoz, hogy az indiai farmertüntetések apropóján a nemzetközi közösség India belügyeibe avatkozzon, s hogy a civil szféra legalábbis közvetett módon hozzájáruljon ahhoz, hogy a farmertüntetések által kifejtett nyomás fokozódjon. Ez utóbbi célkitűzés minden bizonnyal meg is valósult, tekintetbe véve, hogy a delhi rendőrség a tüntetők radikalizálódásáról számolt be: tüntetők egy csapata például lóháton, kardokkal felszerelkezve rontott a rendőri sorfalra az egyik tüntetés alkalmával. Egy farmer pedig elhunyt a demonstrációk következtében.

Miért nem beszélünk erről?! #FarmersProtest” – fakadt ki például a közismert popsztár, Rihanna is a Twitteren, ami jól szemlélteti a Thunberg-féle eszköztár működési elvét. Adott egy a nemzetközi közösség körében széles ismertségnek örvendő celebritás, aki a Twitteren a megfelelő hashtag alkalmazásával csatlakozik a tüntetők narratívájához, s Rihanna kommunikációs tanácsadói a megfelelő CNN-linket is mellékelték a poszthoz. 

Természetesen fennáll a lehetősége annak, hogy Rihanna a napi sajtóból értesült a jellemzően India észak-nyugati részén, Pandzsáb államban dúló tüntetéshullámról. Az indiai kormányzat azonban él a gyanúperrel, hogy a valóság ennél összetettebb lehet (a The American Conservative értesülései szerint egy kormányszóvivő szerint a popénekes egymaga még Indiát sem tudná megtalálni a világtérképen).

Nemcsak Rihanna vett részt a Twitter-kampányban. Az amerikai alelnök, Kamala Harris unokatestvére is aktívan támogatja a farmereket a közösségi platformon, szándékosan párhuzamot állítva a Modi-kormány és a korábbi Trump-adminisztráció között, Narendra Modi kormányát "militáns nacionalizmusnak" és "fasiszta diktátorok gyülekezetének" titulálva. 

A helyzet súlyosbodása következtében

az indiai kormány már az ország szuverenitásának sérelmétől tart – nem egy másik országgal, sokkal inkább a nemzetközi civil társadalommal szemben.

Ezt a következtetést a kormány abból vonja le, hogy több jel is utal arra, hogy a tüntetés hangadói közül többen is Zoom-meetingek alkalmával egyeztetnek például a Londont nem olyan rég megbénító Extinction Rebellion aktivistáival vagy a kanadai székhelyű Poetic Justice Foundation képviselőivel. Utóbbi szervezet weboldalán az áll, hogy az Alapítvány az elnyomás és diszkrimináció különböző struktúrái ellen veszi fel a harcot az alulról szerveződő jogvédelem eszközeivel.

További érdekesség a fenti esettel kapcsolatban, hogy az indiai farmerekkel kapcsolatos társadalmi érzékenyítés nemcsak a közösségi média felületein zajlik. A hashtag-aktivizmusnál nagyságrendekkel összetettebb reklámkampányra enged következtetni, hogy az indiai farmerek helyzetéről szóló videóblokkot a fő amerikaifutball-bajnokság, a Super Bowl alkalmával is levetítették (vasárnapi napon, az esti főműsoridőben, jóllehet a reklámot végül legfőképp Kaliforniában sugározták). Egy átlagos Super Bowl-reklám általában dollármilliókba kerül.

Fotó: Money SHARMA / AFP

Dobozi Gergely