Ideje lenne, hogy Európa kilépési terveket készítsen elő az Európai Energia Chartára vonatkozóan

2021-02-22 17:20:00

Anna Cavazzini
A modernizációs kísérlet ugyanis valószínűleg csak elnapolná az elkerülhetetlent.

"Közbeszéd tárgyává vált a német energetikai óriás, az RWE annak kapcsán, hogy a cég épp Hollandiát készül megtámadni választottbíróság előtt. Hogy miért? Azért, mert az ország a szén kivezetését tervezi, s a holland kormány gazdaságzöldítési tervei között szerepel, hogy az RWE széntüzelésű erőműveinek 2030-ig le kell állniuk.

A társaság magánbíróság előtt, dollármilliárdos kártérítési összegekre perli Hollandiát. Hogyan fordulhat elő 2021-ben, hogy egy fosszilis üzemanyagokra alapozó energetikai vállalat ilyen könnyen fordulhat követeléssel egy olyan ország szuverén döntésével szemben, amely épp a fosszilis üzemanyagok kivezetését tervezi?

A megoldás a kevesek által ismert Európai Energia Chartával függ össze, amely egy többoldalú befektetési egyezmény. Ennek célja az energetikai célú befektetések védelme, és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy magánbíróságok előtt pereljék a kormányzatokat, valahányszor azok a klíma- vagy energetika stratégiájukon változtatnának.

(…)

Az Egyezmény tavaly került újra terítékre, amikor a jogszabályban részes több mint 50 állam a nemzetközi szerződés megújítását kezdeményezte.

(…)

A része államok három tárgyalási fordulót követően sem tudnak sok mindent felmutatni. Ha ugyanis az EU valóban komolyan veszi saját klímacéljait, akkor a fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos protektív rendelkezéseket el kell távolítani a jogszabályból. Ha ez nem lehetséges, az Európai Energia Charta felmondásán mindenkinek el kell gondolkoznia. 

(…)

Néhány uniós tagállam már jelezte készségét ere vonatkozóan: mind a francia, mind pedig a spanyol miniszterek az Európai Unió jól koordinált kilépését szorgalmazták az Egyezményből.

(…)

Semminemű ambiciózus módosításra nincs kilátás, ugyanis a jelenlegi szöveg értelmében ehhez a részes államok egyhangú hozzájárulása kell. 

(…)

Arra kérjük az EU képviselőit a tárgyalási folyamatban, hogy többféle kilépési forgatókönyveket vázoljanak előttünk. A modernizációs kísérlet ugyanis valószínűleg csak elnapolná az elkerülhetetlent."

A véleménycikk szerzői Anna Cavazzini és Pascal Canfin.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.