A személyiségi jogok hátráltatják a korrupció felderítését Írországban

2021-03-10 15:04:00
Az EU igazságügyi biztosa úgy véli, hogy Írországban a magas perköltségek és a rágalmazás körül kialakult gyakorlat korlátozzák az oknyomozó újságírókat abban, hogy szabadon végezhessék a dolgukat.

Írországban a rágalmazás és a becsületsértés szabályozása, valamint az ezek kapcsán formálódó joggyakorlat felülvizsgálatra szorul amiatt, mert ezek nyomán a jog szűk teret enged a korrupció felderítésének a média képviselői számára – állítja Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Reynders egy, az ír parlament Európa-ügyi bizottságával folytatott keddi tanácskozás alkalmával adott hangot aggályainak. A tanácskozást az igazságszolgáltatás, a médiapluralizmus és a korrupció írországi helyzete kapcsán tartották.

Az Írországban hatályos, becsületsértésre és rágalmazásra vonatkozó jogszabályok korlátozzák a médiumokat abban, hogy fényt derítsenek a korrupciós folyamatokra

– számolt be Didier Reynders a The Irish Times-nak adott interjújában, aki így folytatta: „A sajtó munkatársainak vegzálása – sőt akár megtámadása – minden tagállamban tapasztalható. Például Málta vagy Szlovákia esetét felidézve gyilkosságokról is beszélhetünk, de az online gyűlöletbeszéd és a perek általi fenyegetés is a sorban említhető.”

A The Irish Times beszámol arról is, hogy az ír rágalmazási és becsületsértési tényállások hírhedten szigorúnak számítanak, amelynek eredménye, hogy a sajtó munkatársai gyakorta érezhetik magukat fenyegetettnek az érintettek jog által biztosított alacsony ingerküszöbe miatt.

Az ír sajtószabadság helyzete kapcsán – mintegy fókuszterelő jelleggel – a The Irish Times szükségét látja képbe hozni Magyarországot és Lengyelországot azt sugallva, hogy az Európai Unióban a 2020-as évben startoló jogállamisági jelentésre e két ország demokratikus válsága miatt van szükség. Így tett a lapon kívül egy másik orgánum – a thejournal.ie – is. 

Didier Reynders igazságügyi biztos szavai a Soros Györgyhöz köthető Reporters Without Borders – Riporterek Határok Nélkül – nevű NGO álláspontjával is egybecsengenek. Jelentésükben leírják, hogy a sajtószabadsággal – a fentiek mellett – a további problémát a média tulajdonjogi koncentrációja jelenti Írországban. Leírják azt is, hogy a magas perköltségű sajtóperek rendszeres alkalmazása útján a sajtószabadság helyzete nem kielégítő.

A jelentésből kiderül, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróság egy 2017-es ítéletében megállapította, hogy a sajtóperek több millió eurós kártérítési összegei önmagában sértik a sajtószabadságot.

A pereskedés mindemellett eleve drága, ami az országban öncenzúrához vezetett – tulajdonképpeni immunitást biztosítva azoknak, akiket a média egyébként korrupcióval vádolna. 

További problémát jelenthet az ír sajtószabadságra nézve az is, hogy egy 2005-ös törvény megtiltja a rendőrség tagjainak azt, hogy külön felhatalmazás nélkül nyilatkozzanak a sajtónak. Az a rendőr, aki ezt a tilalmat megszegi, bírsággal, illetve hét évig terjedő börtönnel számolhat. A Soros-NGO ugyanakkor pozitív fejleménynek tekinti, hogy egy 2018-as októberi népszavazás eredményeképpen az istenkáromlás már nem büntetendő Írországban.

Didier Reynders szavaira reagálva Michael McDowell szenátor elmondta, hogy álláspontja szerint van igazság abban, amit bitos mond. „Egyetértek a biztos úrral abban, hogy a jogi környezet némileg gyötrelmes lehet az oknyomozó újságírók számára” – ismerte el McDowell, aki szerint fontos, hogy a jogszabály lehetővé tegye az újságírók számára azt, hogy a „nagyon drága pereskedés” veszélye nélkül kommentálják a közéleti eseményeket.

Dobozi Gergely