A bírói izmozásról

2021-04-08 10:52:00

The Irish Times
Vajon a német alkotmánybírák tényleg fel vannak készülve arra, hogy egy alapvető jelentőségű kérdésben szegüljenek szembe Brüsszellel?

"A Bundestag jóváhagyta az Európai Unió terveit arra vonatkozóan, hogy 750 milliárd eurós keretösszegben kölcsönt nyújtson a tagállamok számára a világjárványból való kilábalásra. Csakhogy karlsruhei székhelyű német alkotmánybíróság újfent színre lépett, s most ragaszkodik ahhoz, hogy ő mondja ki az utolsó szót. 

Karlsruhe ugyanis a múlt héti végzésével elhalasztotta Németország ratifikációját az uniós tervre vonatkozóan, s tette ezt egy euroszkeptikus csoport indítványára. Az indítványban az állt, hogy az Európai Unió hatáskörein túlterjeszkedve cselekszik, ennek megfelelően Németországnak el kell határolódnia a hitelfelvételtől – de legalábbis kötelessége halasztani azt.

Karlsruhe már többször is állást foglalt az Európai Unió egyes intézkedései ellenében, s kifejezetten  úgy tartja, hogy az Európai Unió Bírósága helyett a maga – tehát a német alkotmánybíróság – feladata, hogy az uniós jogot értelmezze. Ez az elutasító álláspont szemben áll az Európai Unió jogrendjének azon kitételével, miszerint az uniós jog a német jogrendszer felett áll. 

(…)

De vajon a német alkotmánybírák tudatában van annak, hogy pontosan mi is forog kockán? Vajon a német alkotmánybírák tényleg fel vannak készülve arra, hogy egy alapvető jelentőségű kérdésben szegüljenek szembe Brüsszellel? Ezek a felvetések még mélyebbre vezetnek, ha tekintetbe vesszük, hogy a német parlamenti képviselők elkötelezettek a hitelfelvétel mellett. 

(…)"
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.