Németországnak nem érdeke újabb hidegháborúba bocsátkozni

2021-05-10 14:55:00
Angela Merkel német kancellár leköszönésével Németország nehéz helyzetben találja magát: egyszerre kell megfelelnie az Egyesült Államok értékalapú külpolitikai elképzeléseinek, miközben Kínához és Oroszországhoz is stratégiai szálak fűzik.

Május 1-jén Jörg Lau külpolitikai újságíró elemzést jelentetett meg az Internationale Politik hasábjain az Angela Merkel utáni külpolitikai időszak vonatkozóan. Launak május 6-án alkalma nyílt arra is, hogy cikkben foglaltakat a Német Külpolitikai Társaság konferencián is ismertesse. Ennek lényege, hogy

Angela Merkel kancellári hivatali ideje végével a német külpolitika egy újabb korszaka ér véget, amely könnyen Németország kiszolgáltatottságát eredményezheti.

Ennek oka, hogy a leköszönő kancellár képes volt aktívan alakítani a német külpolitikát, a koronavírus-járvány kapcsán azonban világossá vált, hogy Merkel politikai potenciálja kimerült – még szövetségi szinten sem tudta érvényesíteni elképzeléseit. Lau szerint a 2019 utáni merkeli politikából az a következtetés vonható le, hogy a kancellár feladta törekvéseit arra vonatkozóan, hogy „a szabad világ” ünnepelt vezetője legyen.

A szerző szerint ez nem volt mindig így. Lau szerint jelentős mértékben köszönhető Merkel fellépésének az, hogy a közelmúlt politikai válságai nem váltak még súlyosabbá; a szerző a pénzügyi és az euróválságot, a migrációs politika „Wilkommenskultur” utáni fordulatát, az EU Oroszország irányba tanúsított szankciós politikáját és az orosz-ukrán konfliktus mérséklését említi ebben a sorban (utóbbi esetében a francia elnök érdemeit is elismerve).

Lau rögzíti, hogy Merkel külpolitikája nem segített eldönteni azt a kérdést sem, hogy mi Németország szerepe a világhatalmak játszmái közepette. Rámutat, hogy Németország identitása klasszikusan „nyugati”, mégis, az ország egyre nagyobb öntudattal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokkal való összevetésben.

Ehhez társul az Oroszország irányába tanúsított, alapvetően nyitottságot mutató külpolitika, és a szoros gazdasági kapcsolat Kínával.

Ebből következően Lau pillanatképe Németországról ma az, hogy az ország korántsem annyira elvhű és „európéer”, mint amilyennek magát mutatni akarja. Ennek ellentéte sem mondható el, az viszont igen, hogy Németország ha kell, igenis egyoldalúan, egoista és opportunista módon cselekszik.

A fentiekből pedig az következik, hogy bár Merkel képes volt a fentiek szerint alakítani a német külpolitikát, leköszönésével az ország könnyen nehéz helyzetben találhatja magát: egyszerre függhet az Amerikai Egyesült Államoktól, energetikai szempontból pedig Oroszországtól, miközben legfőbb kereskedelmi partnerei között az egyre növekvő befolyással rendelkező Kína áll. A képletet pedig csak bonyolítja, hogy mindehhez képest az Európai Unió továbbra is gyengélkedik majd a közös érdekképviselet területén.

Ami kifejezetten Németország Kína- és Oroszország-politikáját illeti a közeljövőre vonatkozóan, Lau úgy véli, hogy mindkét esetben mértékletességre van szükség. Hangsúlyozza: Kínához például Németország sok szálon kötődik, és nem kíván újabb hidegháborúba bocsátkozni.

Elítéli azt a politikai kommunikációt, amelynek eredményeképpen Putyint gyilkosnak bélyegzik, az ujgurok helyzetét pedig népirtásnak.

Ezek a fordulatok Lau véleménye szerint nem pótolják a stabil elveken alapuló, ugyanakkor nyitott gondolkodásmód által jellemzett diskurzust.

Ennek ellenére elhibázottnak tartja a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 projekt alakulását, és figyelmeztet arra, hogy az 5G-hálózat kiépítése során a kínai Huawei esetében óvatosabban kell eljárni majd. 

A fentiekre tekintettel Lau a következőképpen összegez: bárki is lép Angela Merkel helyébe, az egyre inkább átrendeződő világ trendjeit kell értően olvasnia majd. A tét ugyanis nem kicsi: a leköszönő kancellár legfőbb érdemei közé sorolható, hogy képes volt növelni Németország befolyását. A továbbiakhoz azonban koncepció, stratégia és kezdeményezőkészség szükséges, miközben – figyelmeztet Lau – az Európai Uniót is össze kell majd tartani.

Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP