Harminc évet kaphat az, aki megöl egy rendőrt Franciaországban

2021-05-11 14:54:00
Harminc évig szóba sem jöhet a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége azon elítéltek esetében, akik rendőrt ölnek Franciaországban - jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök.

Keményebb büntetésre számíthat az, aki rendőrök életére tör – jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök arra válaszul, hogy nemrégiben több rendőrt is megöltek. Egy alkalommal például egy tunéziai származású személy késelt meg egy rendőrt a rambouilleti rendőrség egyik helyiségében, egy másik esetben pedig Avignon városában lőttek le egy rendőrt Spanyolországba való menekülés közben.

A törvényjavaslat értelmében bárkit, akit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélnek, innentől kezdve 30 éven keresztül biztosan börtönben kellene tartani, mielőtt feltételes szabadlábra bocsátásuk egyáltalán szóba jönne. 

A Reuters emlékeztet arra is, hogy a fenti javaslat jól látható jele annak, hogy Franciaországban a 2022-es elnökválasztásokat a bűnözés, a terrorizmus és az iszlamizmus elleni fellépés alapvetően határozhatja meg.

Kép: Antonin Burat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP