Mit üzen számunkra a Glasgow-i tüntetés Skócia függetlenségével kapcsolatban?

2021-05-17 13:07:00

Gavin Esler
The National News
Néha egy kis tüntetés is nagy hullámokat gerjeszthet.

„Néha egy kis tüntetés is nagy hullámokat gerjeszthet. 

(…)

Skóciában csakugyan egy parányi polgári engedetlenségnek lehet akár jelentős hatása az Egyesült Királyságra nézve. Glasgow déli részén emberek egy kis csoportja kezdett tiltakozásba, amint a brit belügyminisztérium (Home Office) illetékesei megjelentek a Kenmure Streeten, hogy deportálásra tartóztassanak le két menedékkérőt. 

Mindent egybevetve egy újabb munkanap volt ez a brit belügy számára; azé a szervezeté, amely a Priti Patel belügyminiszter által kihirdetett migrációs fordulat következtében újabban szigorúbban lép fel a bevándorlókkal szemben. A letartóztatások és a deportálások általában különösebb felhajtás nélkül zajlanak. De nem Glasgowban, és nem mostanában.

Eleinte öt vagy hat ember gyűlt össze a rendvédelmi dolgozók rabszállítói körül, azért, hogy megakadályozzák a jármű elindulását. Egy férfi a furgon alá mászott, és ott is maradt nyolc órán keresztül. Egyszerű rövid ujjú pólót viselt, és mivel hideg volt kint, a szomszédok meleg vizet és takarót hoztak neki. Ezt követően pedig a tömeg kántálni kezdte, hogy »hagyjátok békén a szomszédainkat, engedjétek őket szabadon.«

A skót kormánynak a menekültügyre nincs hatásköre, ugyanakkor mindig is tárt karokkal fogadta a menekülteket és a bevándorlókat. Csakhogy a menekültügyet ténylegesen szabályozó westminsteri kormány ígéretet tett arra, hogy az illegális migránsnak minősülő személyekkel szemben „ellenséges környezetet” alakít ki. Glasgowban ez politikai kultúrák összecsapását eredményezte.

(…)

A Kenmure Streeten megjelenő újságíróknak már azt mondták, hogy a brit menekültügyi hatóság „rossz várossal kezdett ki”, s hogy a két letartóztatott férfi „a közösség tagjai”. A helyszínre érkező skót rendőrség gyorsan leszögezte, hogy ők csak azért vannak jelen, hogy minden nyugodt és békés maradjon. Ahogy az a nyilatkozatukban is áll: »A skót rendőrség nem működik közre a menedékkérők eltávolításában. A helyszínen jelen lévő munkatársaink feladata, hogy őrködjenek a tiltakozás felett, s hogy biztosítják a köznyugalmat.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.