Veszélyben az Unió külső határa Spanyolországban

2021-05-25 14:34:00
Az illegális migráció miatt feszül egymásnak az EU és Marokkó, ami részben a spanyol baloldal elhibázott bevándorláspolitikájának köszönhető.

Pedro Sánchez Brüsszelből üzenet Marokkó vezetésének miután fokozódott az Afrikából érkező migrációs nyomás a spanyol határon. A spanyol miniszterelnök szerint

az elmúlt hetekben kiújult válság Spanyolország és az észak-afrikai állam között Marokkó és az Európai Unió közötti kétoldalú kapcsolatok megromlásához vezethet.

A kormányfő ugyanakkor továbbra is stratégiai partnerként tekint Spanyolország déli szomszédjára, és mihamarabb normalizálni szeretné a helyzetet. 

A spanyol belügyminisztérium szerint múlt héten 8 ezer illegális bevándorló érkezett az Észak-Afrikában található Ceutába, azonban a helyi hatóságok ennél magasabb számról adtak hírt: 8 és 10 ezer közé tették a pár nap alatt illegálisan Spanyolországba érkezők számát. Mindeközben a másik spanyol enklávéban, Melillában is gondot okozott az EU külső határának védelme, ahol több mint 150 bevándorló jutott át a határkerítésen. 

A két spanyol város az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók egyik fő célpontja,

hiszen földrajzi helyzetükből adódóan Afrika és Európa kapujában helyezkednek el, és a helyi hatóságok önerőből nem képesek megállítani a határsértőket. Éppen ezért a központi spanyol vezetés több száz rendőrt és katonát vezényelt az enklávékba, és megkezdődött a tömeges visszatoloncolás Marokkóba. 

A spanyol hatóságok szerint eddig 7500 bevándorlót küldtek vissza az észak-afrikai államba, problémát okoz azonban, hogy megközelítőleg ezer ember 18 év alatti, esetükben külön fel kell mérni, hogy biztonságban vissza tudnak-e térni Marokkóba. A marokkói hatáságok a válság kirobbanása előtt nem tartóztatták fel a tömeget. A passzivitás hátterében egy másik ügy állhat, Spanyolország ugyanis nemrég kórházi ellátást ajánlott fel a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalom vezetőjének.

Valószínűleg a marokkói vezetés a spanyol gesztust az ország területi integritásának aláásásaként értékelte, így a hatóságok válaszul nem biztosították tovább a marokkói-spanyol határt. 

Arról viszont kevesebb szó esett, hogy a baloldali spanyol kormány az elmúlt években egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta Ceutát és Melillát. A belügyminisztérium az elmúlt két évben 32,7 millió eurót fordított arra, hogy a két város határát biztosító kerítését átalakítsa, hogy azok nem veszélyeztessék a bevándorlók testi épségét. A határzár hatékonyságát tovább hátráltatja, hogy Melilla esetében hiányzik 4 és fél kilométer kerítés, így itt a határőrség csak a bevethető humánerőforrásra tud támaszkodni. 

A kerítés átalakításáért cserébe Marokkó nagyobb szerepet vállalat a közös határ védelmében és az illegális migrációs megfékezésében. Vagyis

a spanyol vezetés nemcsak a fizikai védelmet alakíttatta át, hanem külső segítségét kért saját határának megvédéséhez egy olyan államtól, melynek belpolitikája áthidalhatatlan konfliktusokkal tűzdelt.

Egy esetleges államok közötti nézeteltérés így egyből biztonsági kockázatot jelent, ennek lehettünk szemtanúi az elmúlt hetekben Észak-Afrikában. A marokkói-spanyol határvonal migrációs szempontból az egyik legkitettebb külső határa az EU-nak, mindez pedig a baloldali spanyol vezetés elhibázott migrációs politikájának is köszönhető.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Antonio Sempere / AFP