Tényleg törpe?

2021-06-10 14:48:00

Navracsics Tibor
Öt Perc Európa Blog
Az Európai Unió gazdasági óriás és diplomáciai törpe.

„Noha a 2019. december elsején hivatalba lépett, Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság a geopolitikai jelzőt választotta saját megnevezésül, a hivatalba lépés óta eltelt idő egyre több bizonyítékát szolgáltatja a mondás megalapozottságának, miszerint az Európai Unió gazdasági óriás és diplomáciai törpe.

A külpolitikai bénultsággal kapcsolatos csalódottság már olyan szintre jutott, hogy többen hangosan sürgetik a külügyekben a minősített többségi döntéshozatalra való áttérést. Legutóbb Heiko Maas, német szövetségi külügyminiszter szorgalmazta, hogy az Európai Unió szabaduljon meg a konszenzusos döntéshozataltól, és így akadályozza meg, hogy egyes országok túszul ejtsék a közösséget. A kijelentést magára vette Magyarország miniszterelnöke és éles kritikával vágott vissza, diplomáciai tehetetlenséggel vádolva az Európai Uniót.

Valóban, Magyarország az utóbbi időszakban elsősorban azzal váltotta ki a többi tagállam kritikáját, hogy sorozatban az Európai Unió több, nemzetközi ügyekben kiadott vagy kiadni szándékozott határozatát alakította át, vagy vétózta meg. A minősített többséget bevezetni szándékozók úgy gondolják, hogy a konszenzusos döntéshozatallal szakítva egyúttal az Európai Unió külpolitikai szerepvállalását is egységesebbé és hatékonyabbá teszik.

Kétségtelen, minősített többséggel könnyebb egy döntést meghozni, mint egyhangúsággal. Ugyanakkor ma az Európai Unió hatékony globális szerepvállalásának nem az a legnagyobb akadálya, hogy a Tanács nem tud könnyen határozatot elfogadni egy-egy kényesebb nemzetközi ügyben. A nemzetközi közvélemény felé persze kínos lehet, ha nem jön létre a teljes összhang egy ügy megítélésében, és így az Európai Unió nem tudja jelezni a világnak, hogy egységes közösséget alkot.

Ugyanakkor a globális szerepvállalás szempontjából a nemzetközi ügyekben tett merőben protokolláris lépések helyett sokkal fontosabb lenne például az Európai Unió világgazdaságban elfoglalt részaránya hanyatlásának megállítása, vagy éppen az olyan külpolitikai fiaskók elkerülése, mint az Európai Unió külügyi főképviselőjének moszkvai látogatása. Közös fellépéssel el lehetne kerülni azt is, hogy a balkáni bővítés elhúzódása miatt az Európai Unió hitelességét veszítse ebben a térségben, és a régió országait csalódottságukban kiszolgáltassa más országok geopolitikai törekvéseinek. Mielőtt a teljes konszenzussal elfogadott határozatok paradicsomába eljutunk ugyancsak fontos lépés lenne legalább azt elérni, hogy az Európai Unió tagállamai ne szolgáljanak ki egy Európai Unión kívüli nagyhatalmat más európai uniós tagállamok elleni hírszerzési hadműveleteiben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.