Ausztrál ítéletet használhatnak fel az európai migrációs politika ellen az NGO-k

2021-06-21 14:49:00
A dán kormány tovább szigorított bevándorláspolitikáján, az EU és egyes NGO-k egy precedenst teremtő ügyre hivatkozva jogi úton támadhatják a reformot.

A bevándorláspolitika miatt az Unió szorításába került Dánia

A szigorú dán migrációs politika újból az Európai Unió kereszttüzébe került, a belügyekért felelős uniós biztos szerint a dán vezetés legújabb bevándorláspolitikai reformja uniós és nemzetközi jogba ütközik. Ylva Johansson a dán parlament által júniusban elfogadott törvényt kritizálja, amely lehetővé teszi, hogy a Dániában menekültstátuszért folyamadók egy harmadik, Unión kívüli országban várják meg a dán hatóságok döntését.

A szociáldemokrata kormány azt várja az intézkedéstől, hogy tovább fog csökkeni a migrációs nyomás, hiszen a bevándorlóknak azzal is számolniuk kell, hogy kérelmük elbírálását egy másik országban kell kivárniuk.

Az offshore menekültügyi eljárás alapja, hogy a fogadó állam államközi megállapodások révén harmadik országban létesít menekülttáborokat, ahol a bevándorlók kivárhatják a hatóságok döntését. A hírek szerint Dánia már alá is írt egy megállapodást a ruandai kormánnyal, így Európától több mint 9 ezer kilométerre nyílhat befogadó központ. A dán kormány reformjáról az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer pozitívan nyilatkozott, azonban a kezdeményezést az EU és az NGO-k is élesen támadják. 

A dán reform sok szempontból az ausztrál modellt tükrözi.

Ausztrália szigorú bevándorláspolitikájának köszönhetően rövid idő alatt közel nullára csökkentette a szigetországba érkező illegális migránsok számát. 2013-ban még több mint 300 hajó és csónak érkezett Ausztráliába illegális úton, ami éves szinten 20 ezer illegális bevándorlót jelentett. Közép-Európa, így Magyarország és Ausztria, valamint Dánia ezért is tekinti követendő példának Ausztráliát, az ausztrál bevándorláspolitika sikerei magukért beszélnek. 

Dánia esetében az Európai Uniónak nem lesz könnyű dolga,

hiszen az észak-európai ország a közös biztonság- és védelempolitika, illetve a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülése terén is élt a kívülmaradás (opt-out) lehetőségével. Emiatt jogi szempontból nehéz lesz fogást találni a dán kormányon, viszont a politikai indíttatású döntések világa korántsem nevezhető új stratégiának az Unióban. Ezt segítheti elő az a támadássorozat, amit egyes NGO-k kezdtek a dán vezetés ellen. Ezen szervezek szerint a dán kormány migrációs politikája a felelősség áthárítására épül és ellehetetleníti a menekültek biztonságos elhelyezését és befogadását, ezzel pedig sárba tiporja a nemzetközi menekültjogot.

Nincs könnyű helyzetben az ausztrál modell 

Az ausztrál modell – a június elején megszavazatott dán reformhoz hasonlóan – arra törekedett, hogy a menekültjoggal ne tudjanak visszaélni a migrációt támogatgató NGO-k. A tengeri úton Ausztrália felé tartó migránsokat biztonságos harmadik országba szállítják, hogy az ott működő befogadó állomásokon a bevándorlók kivárhassák a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ezzel az a kiskapu, amit eddig az eljárás lefolytatása jelentett bezárult:

senki sem állíthatja hamisan azt magáról, hogy menekült, csak azért, hogy beléphessen Ausztrália területére. 

Az NGO-k az ausztrál modellt már nemcsak szóban kritizálják, jogi eszközöket is bevetnek, és könnyen lehet, hogy hamarosan a dánok is hasonló helyzetben találják magukat. A 29 éves Ahmed Mahmoud jogi útra terelte az ügyét, az ausztrál bíróság szerint a hatóságok törvényt sértettek azzal, hogy a szír állampolgárságú bevándorlót hat éven keresztül fogva tartották különböző, Ausztrálián kívüli menekültügyi befogadó központokban. Mahmound 2011-ben bántalmazás bűntette miatt veszítette el ausztrál vízumát. A bevándorlót Alison Battisson, a Human Rights for All nevű NGO vezetője képviselte, aki szerint aggasztó ahogy Ausztrália bánik a menekültstátuszért folyamodó emberekkel. Az NGO tevékenysége jogsegélyre és menekültek képviseletére korlátozódik, ugyanakkor a szervezet működését homály fedi, weboldala nem részletezi tételesen, hogy milyen forrásokból biztosítja működését. 

Ausztrália az ügyben fellebbezett,

a bíróság elsőfokú ítélete ugyanakkor komoly muníciót adott az ausztrál migrációs politika megváltoztatásáért küzdő NGO-k kezébe.

A Human Rights for All ausztrál modell elleni sikeres fellépése precedenst teremtett, ez pedig Európa számára is következményekkel jár. A Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány forrásaiból is gazdálkodó Human Rights Watch szerint az ausztrál bíróság döntését arra használhatják fel, hogy az offshore menekültügyi eljárás meghonosítását ellehetetlenítsék Európában. 

Judith Sunderland, az NGO európai és közép-ázsiai csoportjának vezetője szerint

az ausztrál modellben repedések alakultak ki, amit fel lehet használni arra, hogy máshol is hatékonyabban fel tudjanak lépni hasonló kezdeményezésekkel szemben.

Vagyis amennyiben Dánia kész vállalni a harcot az Európai Unióval szemben, számolnia kell azzal is, hogy nemcsak az Európai Bizottság, hanem az NGO-k is minden jogi utat fel fognak térképezni és ki fognak használni. A baloldali dán kormánynak ezért fel kell készülnie a támadások megsokszorozódására, az ausztrál modell európai meghonosítása olyan célkitűzés, amely szemmel láthatóan csak a közép-európai tagállamok támogatását élvezi. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Davut Colak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP