Érzékenyítő tanfolyamok hátráltatják az amerikai haditengerészetet

2021-07-14 16:08:00
Az elfogadást és sokszínűséget propagáló tanfolyamok miatt a világ legnagyobb vízi haderejének nincs elég ideje és energiája a hadviselésre.

Az Egyesült Államok Szenátusának friss jelentése szerint az amerikai haditengerészet vezetése komoly válságban van, a fegyveres testület erőforrásainak jelentős részét pedig nem a felkészülésre és a csatatérre koncentrálja. A jelentést két leszerelt, magas rangú tiszt készítette az amerikai törvényhozás számára, felmérésük alapját egy sor interjú adta, melyet aktív és nyugdíjába vonult tengerészekkel készítettek. 

A megkérdezettek 94 százaléka állította azt, hogy jelenleg az amerikai vízi hadierő vezetése komoly problémákkal küzd,

a tisztek körében általánosnak mondható a vezetői készségek hiánya. A tengerészgyalogosok szerint feletteseikre túlságosan nagy adminisztrációs teher hárul, ami akadályozza a hierarchia hatékonyságát. Miközben Kína folyamatosan javítja és fejleszti hadierejét, addig az Egyesült Államokban a tengerészet nem képes a hadviselésre elegendő energiát szánni – olvasható a jelentésben.

Több zavaró tényezőt is megneveznek a jelentéstevők, köztük azt, hogy

a haditengerészek azért nem tudnak hivatásuknak élni, mert kötelező érzékenyítő képzéseken kell részt venniük.

Ilyen a sokszínűség elfogadását célzó külön tanfolyam, ami a jelentés szerint egy azon továbbképzések közül, mely jelentős időt és erőforrást vesz el a hadviselésre való felkészülési, kiképzési időből. Egy hadnagy kiemelte, úgy látja, hogy a haditengerészet számára nem az a prioritás, hogy fel tudják-e venni a versenyt Kínával: a cél, hogy legyen elengedő számú afroamerikai a tiszti karban. 

A jelentést Tom Cotton republikánus szenátor és a Kongresszus republikánus tagjai indítványozták miután az elmúlt években a haditengerészeten belül megsokszorozódott a mulasztások miatti halálos balesetek száma. 2017-ben a csendes-óceáni térségben két halálos kimenetű ütközés is történt a flottában, tavaly pedig a USS Bonhomme Richard nevű hadihajón ütött ki tűz. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Jim WATSON / AFP