Joe Bidennek vér tapad a kezéhez, elnöksége pedig megpecsételődött

2021-08-27 12:53:00

Nick Allen
A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden épp szabadesésben van.

"Joe Bidennek már nemcsak afgán, hanem amerikai vér is tapad a kezéhez. Ez pedig mindörökké foltot hagy majd elnökségén. (…) A csütörtöki robbantásos merényletben életét vesztő 13 bátor amerikai harcos nevei ahhoz a férfihoz kapcsolódnak majd, aki odaküldte őket. 

A kabuli reptér lesz Biden úr Saigonja. Iráni túszdrámája. Watergate-ügye. Ezt pedig csak magának köszönheti. Lassan teljes mértékben képbe kerülünk Joe Biden bűnösségével az afganisztáni tragédiával kapcsolatban. A CIA előre megmondta neki, hogy az afgán hadsereg napokon belül összeomolhat a talibán ellenében.

Az Afganisztánt Joe Bidennél és másoknál sokkal jobban ismerő nyugalmazott David Petraeus tábornok azt tanácsolta az elnöknek, hogy hagyjon 2.500 egységet az országban. De nem, az elnök nem szívlelte meg a tanácsokat. 

Biden politikai megfontolásból eltökélt volt azt illetően, hogy minden egységet ki kell vonni a térségből a 2001. szeptember 11-ei terrorcselekmény huszadik évfordulójáig. Sem a végrehajtás kaotikus természete, sem pedig a szövetségesek nemtetszése sem volt képes megrengetni az elnök hitét abban, hogy helyesen cselekszik.

(…)

Biden elnök saját elhatározásából tartózkodott a Fehér Ház műveleti szobájában, amikor az első terrortámadásról szóló hírek megérkeztek. (…) Miközben az afgán és az amerikai történelem sötét napja csak pergett tovább, az amerikaiak egyre csak várták az elnököt, hogy a televíziók képernyői előtt igazítsa el a nemzetet. Csakhogy órák teltek el anélkül, hogy a legfőbb vezér megszólalt volna. Nem így szokás mutatni a vezetői készségeket válság idején.

Nagyjából 8 óra telt el a támadás óta, amikor Biden elnök becsoszogott a Fehér Ház keleti szobájába. Összetörtnek tűnt. 

(…)

Ígéretet tett arra, hogy „levadásszák” a terroristákat, s hogy „megfizetnek” [a terrortámadásért], ez az eskü pedig minden bizonnyal szalagcímeken szerepel majd. Ha azonban ez meg is történik, a csütörtöki események Biden elnökségét a velejében rengették meg.

A Republikánusok most az elnök lemondását, közjogi felelősségre vonását, vagy [akár] lemondását követelik a huszonötödik alkotmánymódosításra, vagyis arra tekintettel, hogy [az elnök] képtelen ellátni feladatát. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden épp szabadesésben van.

(…)

Ami mindenkit, - ideértve a Demokratákat is – sokkhatásként ért Biden afganisztáni kivonulási stratégiájával kapcsolatban az az, hogy az amerikai hírszerzés információit a tálibokkal osztotta meg. Nyilvánvalóvá vált, hogy Amerika a tálibokra hagyatkozik amikor a reptéri terrortámadások megelőzéséről van szó. 

(…)

„Az amerikaiak biztonságát rábízhatjuk a tálibokra” – mondta Bob Menendez Demokrata szenátor. 

(…)

Megszűnt a lehetősége annak, hogy Joe Biden esetleg kétpárti támogatás mellett kormányozhat. Még saját pártjának tagjai is a felelősségét pedzegetik. A világ többi része pedig csak találgathat, hogy milyen förtelmes baklövés következhet még.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.