Alkotmányellenesen korlátozta a parlamentet a spanyol kormány

2021-09-09 09:40:00
Hat hónapig voltaképpen nem működött a törvényhozás, a nyugati sajtó a baloldali spanyol kormánnyal szemben mégse emelte fel a szavát.

Sajtóértesülések szerint a spanyol alkotmánybíróság hamarosan hivatalosan is bejelenti, hogy

a baloldali kormány által hat hónapra kihirdetett második szükségállapot alkotmányellenes volt.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a taláros testület júliusban döntött úgy, hogy megsemmisíti azt a szükségállapotot kihirdető rendeletet, melyet a Sánchez-kormány a koronavírus-járvány elején hozott. Ezzel több millió büntetés vált egyszerre semmissé, melyeket az intézkedések megszegéséért szabtak ki a hatóságok. 

Úgy tűnik, most újabb alkotmányjogi szorítóba kerül a baloldali vezetés, a jobboldali VOX párt ugyanis az alkotmánybíróság elé vitte a tavaly novemberben újból kihirdetett szükségállapot rendeletét. A baloldali vezetés ekkor rendeletbe foglalta, hogy a koronavírus miatti rendkívüli állapot hat hónapig tart. Azonban a spanyol alkotmány szerint erre a kormánynak nincs lehetősége,

a szükségállapot kihirdetése 15 napra szól, annak esetleges meghosszabbításáról pedig csak a spanyol törvényhozás dönthet. 

Továbbá hamarosan alkotmányellenes intézkedésnek nyilváníthatják, hogy Pedro Sánchez a központi kormány hatáskörének egy részét átruházta az autonóm módon működő régiókra. E döntés politikai értelemben a felelősség átruházást szolgálta, ugyanakkor a spanyol alkotmány erre az ideiglenes hatáskör átadásra sem biztosít lehetőséget. Ezzel az autonóm közösségek által hozott szigorú korlátozó intézkedések is semmisnek bizonyulhatnak. 

A második szükségállapot kihirdetésekor Pedro Sánchez úgy döntött, a könnyebb utat választja, a parlamentet megkerülve kormányzott fél éven keresztül.

A spanyol napilap, az ABC beszámolója szerint ezzel a lépéssel voltaképpen lakat került a spanyol parlament épületére, a törvényhozás nem tudta ellátni a szerepét, a végrehajtó hatalmon múlt, hogy milyen döntések mikor és hogyan születnek. A mainstream nyugati sajtó kettős mércéjét igazolja, hogy a baloldali spanyol kormány intézkedése ellen nem emelték fel a szavukat, míg Magyarország esetében a CNN riportere nyíltan kijelentette, hogy a magyar kormány bezáratta a parlementet.

Több spanyol újság is megerősítette, hogy az ügyben elöljáró Antonio Narvaez alkotmánybíró álláspontját a bírák többsége osztja. Az alkotmánybíróság júliusi döntésekor 11 bírából 6-an találták úgy, hogy meg kell semmisíti az első szükségállapotot kihirdető rendeletet.

Úgy tűnik, hogy az erőviszonyok nem változtak, vagyis heteken belül megszülethet a kormány politikájáról is értékítéletet mondó döntés.

Ezzel tovább folytatódhat a baloldali spanyol kormány mélyrepülése, ami a közvélemény-kutatásokban is egyre jobban meglátszik. Egy nemrég közölt felmérés szerint a jobboldali VOX és a Néppárt együtt már biztos többséggel tudna kormányozni, az elmúlt egy év legnagyobb vesztese pedig a nagyobbik kormánypárt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE). 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Andres BALLESTEROS / POOL / AFP