Elvált szülők, közös felügyeleti jog

2021-09-16 13:36:00
Görögországban új alapokra helyezik a gyermekfelügyeletet, egyik szülő sem élhet vissza jogával a gyermekek érdekeivel szemben.

Görögországban ma lép hatályba az a törvénymódosítás, amely a görög polgári törvénykönyv gyermekfelügyeleti rendelkezéseit helyezi új keretbe. A változtatás rögzíti, hogy válás esetén a közös felügyületi jog védi leginkább a gyermekek érdekeit, így a mai naptól kezdve a felügyeleti joggal való visszaélés nehezebbé vált. Ugyanakkor

az átalános rendelkezéstől a bíróság egyes esetekben eltérhet, így többek között családon belüli erőszak esetében is, amikor nem kötelező érvényesíteni a közös felügyeleti jogot. 

A görög honatyák a törvénymódosítással a felügyeleti jogot igazságosabb alapra próbálták helyezni. Egy tanulmány szerint a férfiakkal, apákkal szembeni diszkrimináció általános jelenség a görög családjogi perek során, bevett bírói szokásnak számít, hogy a felügyeleti jogot az anyának ítélik oda. A görög kormány álláspontja szerint a szülőket egyenlő jogok illetik meg, mégis sokan visszaélnek a felügyeleti jogukkal, és a másik szülő ellen hangolják közös gyermeküket. 

Továbbá úgy vélik, az igazságtalan döntések során a gyerekek is sérülnek, az eddigi gyakorlat ugyanis nem fektetett elég hangsúlyt a gyerekek érdekeire. Ezért a mai naptól kezdve a felügyeleti jogot nem gyakorló szülőnek is biztosítani kell, hogy időt tudjon együtt tölteni gyermekével.

Ezzel kívánják garantálni, hogy a válás után is mindkét szülő jelen tudjon lenni a gyerekek életében. 

A tavasszal elfogadott törvénymódosítás komoly visszahangot kapott, több szervezet is tiltakozik ellene. Sokan úgy látják, hogy az új törvényi keret a családon belül erőszak kérdését nem járta eléggé körül, mivel közös felügyeleti jogot kell érvényesíti elhúzódó bírósági eljárások során is.

Mások szerint a törvény az „anti-feminista lobbi” terméke, amivel a nők jogaival szemben szeretnének fellépni, mert egyesek úgy érzik, a nők egyre inkább elnyomják a férfiakat.  

A törvénymódosítás a kormánypártot is megosztotta, így végül tavasszal a frakciófegyelemmel szembe ment az Új Demokrácia párt két képviselője is. Több NGO is arra szólította fel a jobboldali kormányt, hogy módosítsa a törvény aggályosnak vélt passzusait, mert azok sértik az Isztambuli Egyezményt. A görög kormány az elmúlt hónapok során figyelmen kívül hagyta ezeket a felhívásokat, így könnyen lehet, hogy az NGO-k jogi útra terelik az ügyet és az Európai Bizottsághoz fordulnak.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Pixabay