A zsidó élet virágzik Budapesten

2021-09-20 13:20:00

Mathias Rüb
Die Weltwoche
Azon álhírek ellenére, amelyeket Orbán Viktor állítólagos antiszemita kormányáról terjesztenek.

„Hosszas felújítási munkákat követően (…) két zsinagógát nyitottak újra meg Budapesten. Mikor Shul megnyitott, több száz ortodox zsidó járt örömtáncot a Vörösmarty utcában.

A budapesti zsidók biztonságban érzik magukat, kipát és kaftánt viselnek. Sokkal nagyobb biztonságban, mint ahogy ezt Párizsban vagy Berlinben tehetnék. Yakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzervatív kormányát méltatja a zsidó intézmények újbóli fejlesztése miatt. A kormány és a zsidó közösség közötti viszony jó – állítja a diplomata.

Orbán és emberei kemény propagandaharcot folytatnak a magyar származású milliárdos Soros Györggyel és követőivel szemben a média fősodrában. A harc Magyarország lelkéről és Európa jövőjéről szól.

Orbán, a jobboldali-konzervatív politikus erős nemzetállamokat akar egy a továbbiakban nem agresszorként fellépő Európai Unióban. A balliberális filantróp Soros egy egyre szorosabban integrált Európai Uniót szeretne, benne gyenge nemzetállamokkal.

Orbán ellenzi a Magyarországra és az Európába irányuló, főként muszlim migrációt. Soros a többvallású és multikulturális közösség híve.

A budapesti zsidók addig vannak biztonságban, amíg az ország a magyar kálvinista Orbán világnézete és akarata szerint formálódik, legfőképp tömeges muszlim bevándorlás nélkül. Ha Magyarországot a magyar-amerikai zsidó Soros víziója szerint építik újjá, a most szabadon virágzó budapesti zsidó közélet hamar véget érhet. 

Mi közös Orbánban és Sorosban?

Egyikük sem antiszemita. Egyiküket azonban mégis rendszeresen ez a vád éri.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.